Fizetve menekülne az Omninvest

Visszafizeti az oltóanyaggyártó Omninvest Kft. azt a 2006-ban a madárinfluenza elleni védőoltás kifejlesztésére kapott kétmilliárd forintot, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint szabálytalanul használtak fel. A cég azzal magyarázza a döntést, hogy a szerződés és a pénz felhasználása szabályos volt, de az unió előtt nem akarják kellemetlen helyzetbe hozni az államot.

Swendt Pál
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszafizeti a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak az Omninvest Development Kft. azt a Gyurcsány-kormány idején kapott, kétmilliárd forintos pályázati támogatást, amelynek a gyanú szerint szabálytalan felhasználása miatt a pénzügyőrség nyomozást folytat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pedig feljelentésre készül. A cég közleményben tudatta: a pályázaton való részvétel, a támogatási szerződés megkötése az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelt, a kutatás, valamint az elszámolás során a szerződést betartva, jóhiszeműen jártak el, és a vállalt kutatást elvégezték. Az Omninvest kötelezettséget vállalt a támogatási összeg visszafizetésére, amely – így a magyarázat – nem jelenti azt, hogy elismerik a velük szemben „a sajtóban megfogalmazott vádakat”. A tulajdonosok a közlemény szerint azért határoztak így, mert meg kívánják őrizni a cégnél meglévő munkahelyeket, illetve „akaratukon kívül nem akarják abba a helyzetbe hozni a magyar államot, hogy konfrontálódnia kelljen az unióval a pályázati kifizetések elszámolása során”.
A vám- és pénzügyőrség októberben házkutatást tartott és dokumentumokat foglalt le a kft. székhelyén annak a nyomozásnak a részeként, amelyet jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt indítottak. A gyanú szerint az Omninvest nem számolt el a kétmilliárd forintos állami támogatással, az adóbevallásában valótlan adatokat tüntetett fel, 2006 és 2009 között pedig fiktív számlákkal és szabálytalan értékcsökkenési elszámolással több mint 730 millió forintnyi jogtalan haszonhoz jutott. A Kehi a múlt héten jelentette be, hogy rövidesen lezárul az előző kormányok influenza elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálat, amely várhatóan jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatti büntetőfeljelentéssel ér véget.
A hivatal szerint a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az Omninvest Development saját anyavállalatát, az Omninvest Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy a cég a támogatásból értékpapírokat vásárolt, és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésében közvetlenül nem vettek részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.