Fókuszban Afganisztán

Az Egyesült Államok szerepe a NATO-ban meghatározó. A szövetség csúcstalálkozója előtt a budapesti amerikai nagykövetség munkatársát, Bradley A. Hurst sajtóattasét kérdeztük a napirend fontosabb kérdéseiről.<br />

Zord Gábor László
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lisszaboni csúcstalálkozó egyik legfőbb témája természetesen Afganisztán kérdése lesz. Elfogadja az Egyesült Államok NATO-szövetségesei részéről a civil feladatok irányába történő hangsúlyeltolódást, vagy a biztonsági körülmények miatt ez még korai felvetés?
– Az Afganisztánnal kapcsolatos tanácskozás szombat délelőtt lesz, és nemcsak a NATO-tagországok, hanem az ISAF missziójában részt vevő összes ország képviselői ott ülnek majd. Elsősorban azzal foglalkoznak, hogy miként lehetne haladást elérni. Karzai afgán elnök jelenlétében hosszabb távú elkötelezettségre számítanak a NATO részéről, partnerségi deklarációra. A megbeszélések elsősorban az afgán biztonsági erők növekvő felelősségvállalásáról szólnak majd, hiszen Barack Obama elnök is azt mondta, hogy ez jövő nyártól kezdődhet, s a kérdés az, hogy milyen ütemben folytatódik. Ennek megfelelően a kiképzés központi kérdés, Kanada például nemrég jelentette be, hogy további szakemberekkel járul hozzá ehhez. Hasonlóképpen hosszú távú kötelezettségvállalás várható a civil segélyezési programok tekintetében is. Az átmenet ideje alatt a biztonság fenntartása elsőbbséget élvez.
– Milyen lépéseket tesz az amerikai diplomácia, hogy elejét vegye az immáron NATO-vezetés-irányítási rendszerbe integrálandó európai telepítésű amerikai rakétavédelmi rendszer terveivel kapcsolatos orosz ellenreakciónak?
– Lisszabonban lesz a NATO– orosz tanács ülése is, s ez az első, amelyen Barack Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök egyaránt részt vesz. Pozitív várakozás előzi meg a találkozót, és a rakétavédelmi együttműködés lesz az egyik terület, amiről megbeszélést folytatnak, ám ennek részleteivel meg kell várnunk a tanácskozás végét. Eddig közös gyakorlatok rendezéséről esett szó. A megbeszélések másik témája Afganisztán, az Oroszországon keresztül vezető tranzitútvonalak használata, illetve együttműködés az afgán haderő helikoptereinek fenntartásában, hiszen ezek orosz gyártmányúak.
– Mennyire kívánja az Egyesült Államok beemelni az energiabiztonságot a NATO feladatrendszerébe?
– Nyilvánvaló hogy a bukaresti csúcstalálkozón 2008-ban is téma volt az energiabiztonság, mint a NATO számára releváns kérdés. Lisszabonban a NATO új utat jelöl ki a XXI. századra, új vízióval és új képességekkel. Az új stratégiai koncepció világos, áttekinthető és precíz lesz. A fő témák között a csúcstalálkozón szerepelni fog az egész NATO-ra kiterjedő új rakétavédelmi rendszer, amely egész Európát megvédi a ballisztikus rakétaveszélytől, a kibervédelem megerősítése és természetesen a szervezeti reform is.
– Az utóbbi időben többen aggodalmuknak adtak hangot Európában, hogy az Egyesült Államok úgymond magára hagyja szövetségeseit a kontinensen. Milyen érveket tudnának felhozni ezen félelmekkel szemben?
– Először is nem hisszük, hogy ez az állítás igaz lenne. Az USA-nak nincs jobb szövetségese Európánál. A hét végi NATO-csúcstalálkozó, illetve az azt követő Európai Unió– Egyesült Államok csúcstalálkozó kitűnő példa erre: ez lesz az első ilyen csúcstalálkozó a lisszaboni szerződés elfogadása óta. Azt várjuk Európától, hogy átfogóbb és egységesebb külpolitikát alkosson, hogy együtt kezelhessük a globális kihívásokat. A minap olvastam, hogy a két fél közötti kereskedelem és befektetések volumene négybillió dollárt tesz ki, ami azt jelenti, hogy tízből egy munkahely ehhez kapcsolódik. Ennek szellemében a csúcstalálkozó napirendjén a szöuli G20-tanácskozást követő gazdaságpolitika, a cancúni klímacsúcsra történő felkészülés, illetve a biztonsági együttműködés szerepel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.