Folytatódik a mészárlás Mexikóban

A Csendes-óceán partján fekvő népszerű fürdőhely, Acapulco végét jelentheti a drogháború. A polgármester tegnap arra kérte a város lakosait és közvetve a turistákat, hogy esténként ne mozduljanak ki otthonról. Közben újabb tizenhat embert mészároltatott le a sinaloai kartellvezér.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már négy éve tartó mexikói drogháború miatt folyamatosan romlik a közbiztonság. Az egyik legnépszerűbb mexikói üdülőhely, a Csendes-óceán partján, Guerrero államban fekvő Acapulco polgármestere megdöbbentő kéréssel fordult a város lakosaihoz és közvetve a turistákhoz. Ha lehet, este már ne nagyon mozduljanak el otthonról – és a szállodákból –, mert könnyen bajuk eshet. Helyi idő szerint szerdán végeztek ki a hétfőn megsemmisített 134,5 tonna marihuána miatt újabb 16 fiatalt a nyugat-mexikói Nayarit állam székhelyén, Tepicben. A banditák a reggeli órákban több terepjárón behajtottak a kocsimosóba, és tüzet nyitottak az ott dolgozó fiatalokra. Az áldozatok a helyi sajtó szerint egy közeli kábítószer-klinika lakói voltak, akik rehabilitációs kezelésen vettek részt. A lövöldözésben egy járókelő is életét vesztette.
A megsemmisített rekordmennyiségű marihuána miatt a sinaloai kartellvezér, Joaquín „El Chapo” Guzmán emberei üzentek vasárnap a lakosságnak és a hatóságoknak: minden egyes tonnáért kivégeznek egy embert, összesen 135 személyt. Múlt pénteken Ciudad Juárezben, szombaton Tijuanában volt hasonló mészárlás, amelynek 14-14 halálos áldozata volt.
Közben a mexikóvárosi egészségügyi központ elgondolkodtató adatokat közölt a diákok drogfogyasztási szokásairól: 17,8 százalékuk drogfüggő, ráadásul 25 százalékuk az alkohol rabja is. A mexikói El Universal egyik elemzése a mexikói fiatalok széttört álmairól közölt tanulmányt. Hiába tehetséges egy iskolás, mert ha nagy szerencsével el is jut a diplomáig, nem biztos, hogy megfelelő munkát kap. Ezért többségüket bedarálja valamelyik kartell, és végül ők is marihuánát termesztenek.
A mexikói szövetségi kormány egészségügyi államtitkára nem kevésbé sokkoló tényt ismertetett: a börtönlakók 80 százaléka sem tud meglenni napi kábítószer- és alkoholadagja nélkül. A mexikói Alsó-Kalifornia állam egyik rendőrfőnöke Tijuanából üzent az Egyesült Államokba, ahol a jövő héten kedden tartanak népszavazást a könnyű drogok használatának engedélyezéséről. Julián Leyzaola arra emlékeztette a szavazókat, hogy mexikói vér tapad minden egyes szál füves cigihez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.