Forradalmunk eltiprására emlékeztünk

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és a világ megannyi államában élő magyar 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk leverésére, az 54 évvel ezelőtti szovjet invázióra emlékezett tegnap, a nemzeti gyásznapon.
Schmitt Pál köztársasági elnök, valamint Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tegnap délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth téren a Himnusz hangjaira felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját. Schmitt Pál államfő ezután a Rákoskeresztúri új köztemetőben először a 300-as parcellánál található központi sírhelynél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre egykori miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét.
A Fiumei úti nemzeti sírkertben tartott koszorúzáson részt vett Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere is. Ugyanitt az utcai harcokban elesett ismeretlen hősök emléke előtt tisztelegve fehér márványkeresztet állítottak a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, a Pofosz Hagyományőrzők és a Szécsi család nevében.
A Honvédelmi Minisztérium nevében Simicskó István államtitkár a soroksári Juta-dombon elmondott ünnepi beszédében azokra emlékezett, akik 54 éve szembeszálltak a tankokkal, és a kevés katonai győzelmek egyikeként, sikerrel akasztották meg a szovjet hadsereg „Forgószél” hadműveletét. A nap folyamán koszorút helyezett el Szerbia nagykövetségének falán a Nagy Imre Társaság és Dejan Sahovic nagykövet, a Hadtörténeti Múzeumban pedig 32 egykori nemzetőr kapott kitüntetést. Vidéken számos megyeszékhelyen kiemelt megemlékezést rendeztek. Budapesten délután a Mátyás-templomban misét tartottak 1956 és a vörösiszap áldozatainak emlékére, este a Szent István-bazilikában elhangzott Mozart Requiemje. Innen menet indult a Kossuth térre, ahol a gyásznap rendezvényeinek zárásaként kihunyt a forradalom lángja.
Tegnap átadták a Mindszenty-emlékérmeket is. Idén Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, Koltay Gábor filmrendező, valamint Nagy László doktorandusz hallgató vehette át a Parlamentben az emlékérmet, az egykori hercegprímás, bíborosról elnevezett társaság díját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.