Füst áradt az Airbus A380-asból

Hajtóműprobléma miatt kényszerleszállást hajtott végre tegnap a szingapúri repülőtéren a Qantas ausztrál légitársaság Sydneybe tartó Airbus A380-as utasszállító repülőgépe. A Superjumbónak is nevezett gépen 459-en tartózkodtak, senkinek nem esett baja.

Grimm Balázs
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette hat Airbus A380-asának repülését az ausztrál Qantas légitársaság, miután egyik gépe tegnap kényszerleszállást hajtott végre a szingapúri repülőtéren – írta a Reuters. A világ legnagyobb – kialakításától függően akár 853 személyes – utasszállítói három éve teljesítenek szolgálatot, és most először történt baleset a levegőben ezzel a típussal.
Az első hírek még arról szóltak, hogy az A380-as lezuhant az indonéziai Batam szigete fölött, ezt azonban a Qantas szóvivője hamarosan cáfolta. Mint elmondta, a szingapúri felszállást követő percekben a pilóta a négy közül az egyik hajtóműnél hibát észlelt, ezért leállította a szerkezetet, és visszatért a városállam légikikötőjébe, ahol sikeres kényszerleszállást hajtott végre. A gépen tartózkodó 433 utasnak és 26 tagú személyzetnek nem esett baja. A fedélzeten tartózkodók közül néhányan arról számoltak be az AP tudósítójának, hogy a hajtómű bizonyos darabjai leváltak a gépről. Többen egy hatalmas robbanást is hallottak. Leszállás után az Airbus alsó részéből füst gomolygott. Egyelőre nem tudni, mi történt, a Trent 900-as hajtóműveket gyártó Rolls Royce munkatársai a helyszínre utaznak, hogy részt vegyenek az ügyben indult vizsgálatban. A Londonból Szingapúr érintésével Sydneybe tartó járat utasai az éjszakát a városállamban töltötték, ma reggel vitte tovább őket egy másik gép.
A 2007-ben szolgálatba állított Airbus A380-asokból eddig 37 repülőgép szállított utasokat világszerte. A dubaji Emirates légitársaság tizenhármat, a Singapore Airlines tizenegyet, a Qantas hatot, az Air France négyet, a Lufthansa pedig hármat működtet a típusból. A tegnapi baleset után a Qantason kívül egyik társaság sem függesztette fel A380-asai üzemeltetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.