Genfi hőmérsékletrekord

Hírösszefoglaló
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új hőmérsékleti rekordot értek el az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) Svájcban – tudta meg a távirati iroda. A fizikusoknak sikerült a Nap középpontjában lévő hőmérsékletnél egymilliószor magasabbat előidézni az ólomatommagokkal végzett kísérlettel. A mini ősrobbanásként jellemzett eljárásban tízbillió Celsius-fokon izzó tűzgolyók keringtek a hadronütköztetőben.
Ez a legnagyobb hőmérséklet és sűrűség, amelyet kísérleti körülmények közt valaha sikerült elérni. A tudósok azt remélik, hogy ezzel feltárhatják az univerzum születése utáni másodpercek töredékeit.
A nagy hadronütköztetővel folyó kísérlet a múlt hét végén lépett új szakaszba, azóta a hidrogén protonja helyett ólomatomokat keringetnek benne. Ilyen hőmérsékleten még az atommagot felépítő protonok és a neutronok is megolvadnak. A kísérlettel forró, sűrű „leves” jött létre kvarkokból és gluonokból, a protonok és a neutronok építőköveiből. Ettől a kvark-gluon plazmától remélik azt a tudósok, hogy többet megtudhatnak a természet alapvető kölcsönhatásainak egyikéről, amely összetartja az atommagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.