Gyanús ceglédi alpolgármester

Pákozdi Sándor bankszakembert választotta meg külsős alpolgármesternek Cegléd önkormányzatának képviselő-testülete. A vállalkozót azóta sorozatos támadások érik a múltja miatt. Pákozdi ugyanis amellett, hogy a Medgyessy-kormány alatt vezetője lett egy állami pénzekről döntő holdingnak, kurátora volt a milliárdos csempészéssel megvádolt Egymásért Egy–Másért Alapítványnak, vezérigazgató-helyettese volt az FKF Zrt.-nek, ahol hűtlen kezelés gyanújával folyik nyomozás, és felügyelőbizottsági tagként tevékenykedett egy olyan társaságban, amelyet a vesztegetésért letartóztatott honvéd főtisztek hoztak létre.

2010. 11. 14. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszahívható. A napokban nyújtotta be az Országgyűlésnek az önkormányzati törvény, valamint a polgármesteri tisztség ellátásának szabályait módosítását célzó javaslatát három fideszes képviselő, Tarlós István, Kósa Lajos és Kovács Zoltán. Az új szabályozás lehetővé tenné, hogy az eddig bebetonozott, azaz adott esetben a polgármester által megvont jogkörökkel, tényleges munkavégzés nélkül is posztján maradó alpolgármester megbízását visszavonja a képviselő-testület éppúgy, ahogy választotta őt: titkosan és minősített többséggel. Amint az ismert, az októberi választások előtti módosítások már lehetővé tették, hogy az adott településen külsős, azaz nem képviselő alpolgármester is választható legyen. Alpolgármesternek olyan személy is megválasztható, aki nem tagja a képviselő-testületnek, a polgármestert a testület elnökeként nem helyettesítheti, szavazati joga nincs, az üléseken csak tanácskozási joggal vehet részt. (Sz. Zs.)


Cegléden úgynevezett külsős alpolgármestert választottak Pákozdi Sándor személyében. Pákozdi egy helyi civil szervezet jelöltjeként került be az önkormányzat vezetőségébe úgy, hogy nem is indult a helyhatósági választáson. Az alpolgármestert egy ellenszavazattal, egy tartózkodással és 13 támogató szavazattal nevezte ki a képviselő-testület. Ezért is meglepő, hogy a város helyettes vezetőjét azóta folyamatos támadások érik, ami információink szerint ismét kiélezheti a helyi politikai ellentéteket. Pákozdi Sándor múltja látszólag adhat is támadási felületet azoknak, akik meg akarják akadályozni a vállalkozó pozicionálását a városvezetésben.
A pénzügyi szakértőt többek között azzal támadják, hogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány alatt állami pénzek elosztásában részt vevő társaságokban volt vezető beosztásban.

*

Ezekben a társaságokban szocialistákhoz közel álló személyekkel kellett együttműködnie, bizalmi alapon, például a Regionális Fejlesztési Holding Zrt.-ben (RFH) vagy abban a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-ben (FKF Zrt.), amelynél jelenleg nyomozás folyik hűtlen kezelés gyanújával. Emlegetik azt is, hogy az alpolgármester kurátora lehetett annak az Egymásért Egy– Másért Közhasznú Alapítványnak (Egymásért alapítvány), amely milliárdos csempészés és adócsalás bűntettének gyanújába keveredett. Pákozdi ellenfelei nehezményezik azt is, hogy a vállalkozónak csokoládégyára van, de eközben igényt tart félmilliós havi fizetésére, és furcsának tartják, hogy régebben egy közhasznú társaságban tevékenykedhetett olyan honvéd főtisztekkel, akiket azóta előzetes letartóztatásba helyeztek bűnszövetségben elkövetett vesztegetésért.
Mint ismert, az RFH a Nemzeti fejlesztési terv operatív programjainak végrehajtásában működött közre. Pákozdi ennek a társaságnak a Medgyessy-kormány alatt lehetett vezérigazgató-helyettese. A bankszakember erről lapunknak úgy nyilatkozott: az RFH-ban nem volt kulcspozícióban, a szakmai ismereteire volt szükség. Ennek köszönhető az is, hogy az RFH mellett megbízott tisztségviselő legyen néhány másik cégben is, amelyek működését ellenőrizni kellett. Ilyen volt például az Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., ahol dolgoztak szocialista politikusok is.
Pákozdi közölte azt is: az FKF Zrt.-ben szintén szakmai alapon lehetett gazdasági vezérigazgató helyettes. A cégnél folyó nyomozás tárgya a pusztazámori hulladéklerakóval kapcsolatos beruházás során felmerült korrupció, de erről csupán a sajtóból értesült. A műszaki beruházások részleteit nem ismerte, a gyanús pénzmozgásokat nem vette észre, de ez nem is tartozott a felelősségi körébe – állította az alpolgármester. Szerinte feleslegesek az aggodalmak a csokoládégyárával kapcsolatban is, annak ügyvezetését átadja egy kollégájának, hogy teljes erőbedobással végezhesse alpolgármesteri teendőit. Az üzem egyébként végelszámolás alatt áll, ezért egy letéti számlára fizet érte havi bérleti díjat. Amint azonban a felszámoló kiírja a pályázatot, jelentkezni fognak az üzem megvásárlására.
A rács mögé került főtisztek által alapított Zrínyi Miklós Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Zrt.-ben csak rövid ideig volt felügyelőbizottsági tag – közölte a szakember. Mint arról beszámoltunk, ezt a társaságot többek között olyan honvéd tábornokok hozták létre, akik azóta előzetes letartóztatásban vannak, mert a gyanú szerint közvetve kenőpénzeket fogadtak el egyes vaskos állami megbízások elnyeréséért.
Cegléd külsős alpolgármestere erről lapunknak azt mondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen dolgozó ismerősei kérték fel a felügyelőbizottsági tagságra, a társaság azonban hamarosan megszűnt. – Megdöbbenve olvastam a sajtóban, hogy később mi történt ezekkel a főtisztekkel – emlékezett Pákozdi Sándor, aki hangsúlyozta: hasonlóan meglepődött azon is, hogy milyen eljárás alá került az Egymásért alapítvány. Ebben a szervezetben éppen csak egy hónapig volt kurátor, de ezután kérte a felmentését – tette hozzá. Ennek azonban semmi köze az állami pénzeket kezelő RFH-ban végzett munkájához, hiszen ekkoriban már nem is volt gazdasági vezető ebben a cégben. Nem volt köze a korábbi munkahelyein és az Egymásért alapítványnál esetleg elkövetett bűncselekményekhez, ahogyan az MSZP–SZDSZ-kormányhoz sem, reorganizációs, költségcsökkentő projektekben segített, és ezt a szakmai tapasztalatát kívánja hasznosítani a ceglédi önkormányzat is – jelentette ki az alpolgármester.
Lapunk természetesen nem kívánja azt sugallni, hogy ezekhez a bűncselekményekhez a külsős alpolgármesternek bármilyen köze lett volna, a ceglédi városvezetés humánpolitikája azonban a fentiek tükrében számos kérdést felvet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.