Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Gyanús halálesetek Bulgáriában

2010. 11. 05. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késéssel ugyan, de a bolgár ügyészség felelősöket próbál találni 238 gyermek tisztázatlan körülmények között, szociális otthonokban bekövetkezett halála ügyében. A bolgár Helsinki Bizottság és az ügyészség megrázó adatokra bukkant. A fentiek ismeretében a vádhatóság úgy döntött, hogy az elmúlt tíz év minden esetét megvizsgálják. Az országban már a területileg illetékes 18 ügyészségen megkezdődtek a vizsgálatok, felújítanak 72 lezárt ügyet – nyilatkozta Galina Tomova helyettes főügyész.
A megkésett vizsgálatok miatt az esetek egy részében el kell rendelni a holttestek exhumálását, amennyiben a halálozásokat traumák okozták. Azoknál a gyerekeknél, akik betegségben hunytak el, az exhumálás nem indokolt, de az esetek háromnegyedében úgy vélik, hogy a halálozás elkerülhető lett volna – jelentették ki a bolgár Helsinki Bizottság képviselői. A vizsgálati eredmények szerint 84 gyermek a szervezet legyengülése, 31 éhhalál, 36 megfázás, 13 fertőzés és rossz higiéniai körülmények következtében, 6 pedig baleset, megfagyás vagy fulladás következtében hunyt el.
A bolgár gyerekek a romániaiak után a legszegényebbek az Európai Unióban. Bulgáriában a gyermekek 26 százaléka, 420 ezren élnek szegénységben. Valja Szimeonova szociális miniszterhelyettes, a gyermekvédelmi ügynökség vezetője nemrég bejelentette, hogy elindították az európai kampányt a bulgáriai gyermekszegénység ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.