Gyurcsány: Orbán nem legitim

Elveszi az emberek pénzét, barbár módon, despotaként viselkedik a köz szolgáival, és a lelepleződéstől való félelmében meggyengíti az alkotmányosságot – a „demokraták nevében” ezzel vádolta a miniszterelnököt Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta tüntetésén.

Mizsei Bernadett
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukott kormányfő úgy fogalmazott, ha ezen vádak bebizonyosodnak, akkor „politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának”. A Vértanúk terén néhány ezer fő részvételével tartott demonstráción – amelyet a kormány alkotmányt érintő javaslatai elleni tiltakozásul szerveztek – úgy fogalmazott: Magyarországnak tolvaj kormánya van, a kormányfő pedig hazudott, csalt és lopott.
Gyurcsány szerint Orbán Viktor nem polgárokat, hanem kiszolgáltatott alattvalókat akar, és arra készül, hogy „ráijesszen mindenkire, aki nem vele egy követ fúj”, azt szeretné, ha remegnének tőle. Azt is állította: Orbán elveszi és meggyengíti az alkotmányosságot „abbéli félelmében, hogy lelepleződik a király, bocsánat, a miniszterelnök”.
A politikus beszéde közben többször felhangzott az „Orbán, takarodj!” skandálás, ugyanakkor néhány ellentüntető a „Börtönbe!”, „Hol a lóvé?” bekiabálásokkal igyekezett megzavarni a felszólalást.

*

A volt kormányfő Nagy Imre szobra mellett szónokolva közölte: ha a mártír miniszterelnök élne, megvetné Orbánt, mert nem a demokratát, hanem a despotát látná benne, mert nem hazafit, hanem nacionalistát látna benne, és „gyűlölné látni, hogyan lett 1989 reménységéből 2010 csaló politikusa”. Gyurcsány bírálta még Schmitt Pált, aki szerinte a Fidesz bábja, majd kijutott a bírálatból elődjének, Sólyom Lászlónak is, amiért „egy hete hallgat”.
Végül a politikus – az MSZP-t az előző húsz év egyik legsikeresebb politikai szereplőjének nevezve – arra buzdította a jelenlévőket: jogszerűen és alkotmányosan lépjenek fel a kormány ellen, mert belőlük táplálkozik a köztársaság, és ha ők elvesznek, a köztársaság is elvész.
A rendezvényen felszólalt Bauer Tamás közgazdász is. Az SZDSZ egykori alapítója úgy vélekedett: most valamennyiünk joga, méltósága van veszélyben. Szerinte a kormány felfüggeszti az alkotmányt, ami nem más, mint önpuccs. Beszédet tartott Ungváry Rudolf publicista is, aki azzal vádolta Orbán Viktort, hogy a kormányfő beszédeiben nyilasok által használt kifejezéseket használ. Kijelentését, miszerint: „a k…rva anyját annak, aki az én magyarságomat kétségbe meri vonni”, vastaps fogadta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.