Gyurcsány Orbánt kérdezi a parlamentben

Török László
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc jelezte az MSZP-frakciónak, hogy hétfőn azonnali kérdést kíván feltenni Orbán Viktor kormányfőnek – közölte a volt miniszterelnök titkársága az MTI-vel. Lapunk a szocialista képviselőcsoport vezetésétől és tagjaitól ugyanakkor úgy értesült, hogy egyelőre semmilyen hivatalos információjuk nincs a volt miniszterelnök szándékairól és a sajtóközlésből értesültek a politikus terveiről. – Arról közösségi döntés lesz, hogy Gyurcsány felszólalását támogatja-e a frakció, bár várhatóan ennek nem lesz akadálya – fogalmazott egyik forrásunk. Azzal kapcsolatban már megoszlanak a vélemények, hogy milyen politikai következményei lehetnek az előadásnak, hiszen Gyurcsány Ferenc szónoklatai – miként a frakció egyik tagja fogalmazott – „néha hoznak szavazókat, néha pedig visznek”.
A parlament házszabálya szerint Orbán Viktor miniszterelnök kijelölhet maga helyett a válaszadásra egy kormánytagot, de ha a kérdést feltevő ezt nem fogadja el, akkor legkésőbb a harmadik héten köteles személyesen válaszolni a hozzá intézett azonnali kérdésre.
Szanyi Tibor szocialista parlamenti képviselő a köztévé reggeli műsorában arról beszélt, hogy szerinte Gyurcsány Ferenc a liberális szavazótábor mozgósítására van hatással, a baloldali embereket viszont máshogy kell megszólítani. Az MSZP elnökségi tagja közölte azt is, hogy november végén ötezer fős stadionban tartják rendezvényüket, amelyet a kormány alkotmánymódosítási szándékai miatt hirdettek meg. Medgyessy Péter volt miniszterelnök szintén a köztévé tegnap reggeli műsorában nyilatkozott úgy, hogy Gyurcsány Ferenc azon kijelentése, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként nem legitim, csacsiság, s komolytalanná teszi a baloldalt. Medgyessy Péter megállapította azt is: Gyurcsány Ferenc egy jó adottságokkal rendelkező politikus, hirtelen felszólalásaival azonban sok kárt okoz. Hozzátette azt is, a baloldal jövője szerinte nem Magyarországon dől el. – A magyar baloldal beilleszkedett a Tony Blair-féle irányzatba, ami idejétmúlt. A jobboldal bizonyos kérdésekben és válaszokban felkészültebb, a baloldalnak egész Európában meg kell újulnia – szögezte le a volt kormányfő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.