Hajtóművet cserélnek három A380-ason

Grimm Balázs
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három Airbus A380-as utasszállítójában is kicserélteti a Rolls-Royce által gyártott hajtóműveket a Singapore Airlines, miután az egyik repülőgép személyzete megtagadta a felszállást Londonban. Az óriásgép végül utasok nélkül repült vissza a szerelés elvégzésére Szingapúrba, miután négy hajtóműve közül az egyiknél olajszivárgást vettek észre szakemberek a Heathrow légikikötőben – tudta meg a Daily Mail. A hajtóműveket mindhárom A380-asban ugyanarra a modellre, pontosabban annak egy újabb változatára cserélik, mint ami a Quantas légitársaság egyik gépében felrobbant a múlt héten. A Singapore Airlines közleménye szerint a beavatkozásokra elővigyázatosságból van szükség. A Trent 900-as típusú hajtóműveket gyártó Rolls-Royce már eddig is megsínylette a gyártmánya körüli hírverést, a vállalat részvényei a hét elejéig tíz százalékot estek a tőzsdén.
Mint arról beszámoltunk, az ausztrál Qantas egyik A380-as repülőgépe a múlt csütörtökön hajtott végre kényszerleszállást a szingapúri repülőtéren, miután egyik hajtóművében robbanás következett be, és a motor egyes darabjai szétszóródtak az indonéziai Batam sziget környékén. Megsérült a gép bal szárnya is, ami arra utal, hogy a motorból származó egy vagy több alkatrész lyukat ütött a szerkezetben. Az A380-ason tartózkodó 433 utas és 26 tagú személyzet sértetlenül úszta meg a manővert. A hiba okainak megállapítására vizsgálatot rendeltek el, s olajszivárgást észleltek a Qantas három Airbus A380-asának hajtóműveiben.
A japán Skymark Airlines kedden bejelentette, hogy négy Airbus A380-ast rendel a gyártótól. A Skymark egyelőre csak belföldön repül, de három éven belül nemzetközi járatokat is szeretne indítani, ezekhez van szüksége a világ legnagyobb, akár 853 utas befogadására is képes repülőgépére.

Tűz a Lufthansa Boeingjén. Kigyulladt tegnap a német Lufthansa egyik Boeing 747-es repülőgépének generátora a frankfurti repülőtéren. A Tel-Avivba készülő gépre még nem szálltak fel az utasok, amikor a lángok felcsaptak. A pilóta a gépen lévő oltóeszközzel látott hozzá a lángok megfékezéséhez, amiben a tűzoltóság is segített. A járatra váró 300 utas másfél órával később egy pótgépen indulhatott el Izraelbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.