Pálinka is fogyott persze, üdvözlésképpen cigánymeggypálinkát kortyoltunk a haltepertős, sonkarilette-es, kolbászkrémes házikenyér-falatok előtt. S aztán, ahogy megtelt a terem a vendégsereggel, a színpad pedig pálinkásokkal, már kezdődött is a magánfőzéstől, üzemi balesetektől rettegők megnyugtatása. Ugyanis azok nagy része, akik ma már legálisan főznek otthon pálinkát, nem szakkönyvből tanultak bele két hét alatt. A híresztelésekkel ellentétben a bérfőzők sem járnak rosszul, hiszen akinek például csak egyféle gyümölcse érik egyszerre nagy mennyiségben, annak nem érdemes nagy teljesítményű üstöt vásárolnia, legjobb, ha bérfőzet. Akinek pedig kevés, nagyon jó minőségű gyümölcse van, ráveszi magát az otthoni főzésre, hogy ne kelljen máséval keverni az alapanyagot. És így tovább. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa és főzőmestere annyira nem tart a konkurenciától, hogy Üstöcske-program címmel januártól pálinkafőző tanfolyamot indít az otthon főzőknek.
Addig is koccintottunk Champion őszibarackból készült pálinkájával, amely szerinte igazi női ital, illata könnyed, parfümös, szárnyasok, könnyű ételek ideális kísérője. A többi pálinkaújdonság előtt Tóth Zoltán színművész Svejk! Vacsorázzunk! című vacsoraszínházi előadásával igyekeztek az agárdiak emelni az est fényét. Az előadás valóban pompás volt, Tóth Zoltán a maximumot nyújtotta, de talán manapság már kevesen vannak, akikben olyan mély a monarchiatudat, hogy nem zavarja őket, ha egy előadás eredeti célja érezhetően a cseh kultúra népszerűsítése. Amikor néhány mondattal korábban még arról beszéltünk, hogy a magyar gazdaságot és a magyar kulináriát fel kell emelni, sajnos a megható katonadalok ellenére is zavarba ejtő az összhatás. A kadarkaborpárlat, amelyet villányi bortestvéréhez is hozzápróbálhatunk, viszont vaníliásságával, tőzeges mellékízeivel senkit nem hoz zavarba. De hátravan még az igazi nagy dobás, a kadarka-seprőpárlat, egy igazi, szépséges, magyar vörös törköly. Előbb keserű, aztán hoszszan, szemérmetlenül vaníliás, őszies, hűs, titokzatos pompájú ital, ajánlott kávé vagy csokoládé mellé inni, mert a szívnek is jót tesz. (Utóbbi italok egyébként azért „csak” párlatok, mert Villányból került az alapanyag Agárdra, s nem helyben termett a szőlő.)
Ezt követően vacsoráztunk. Kemencés malacsültet sárga krumplival, harcsa derekát tejszínes ceruzababbal, kolozsvári rakott káposztát. És aztán kétféle, málnás-túrós és meggyes-túrós lustarétest, szilváspapucsot, birspálinkás tejszínes kiskanalas desszertet, a végére meg még egy birset, de ezt már tulipános pohárból János-áldásképpen kortyoljuk.

Videón a látványos drogfogás