Harmincmilliárd forint kármentesítésre

Öt éven keresztül követik nyomon azoknak az egészségi állapotát, akik bármilyen formában érintettek voltak a vörösiszap-katasztrófában. Lapunk megtudta, a pécsi székhelyű Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízza meg a Vidékfejlesztési Minisztérium a vörösiszapömlés okozta kármentesítési feladatok elvégzésével. A munka nettó 29,2 milliárd forintba kerül.

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt éven keresztül követik nyomon azoknak az egészségi állapotát, akik bármilyen formában érintettek voltak a vörösiszap-katasztrófában – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi helyettes államtitkára tegnap. Cserháti Péter hozzátette, a térségben lakókat és a mentésben, védekezésben részt vevőket félévente-évente vetik alá egészségügyi szűréseknek, amelyeket a helyi ÁNTSZ koordinál. A vizelet- és májvizsgálatot, a mellkasröntgent és a légzésfunkciót magába foglaló vizsgálatokra azért van szükség, mert nem lehet kizárni a későbbi egészségkárosodást. Az államtitkár megerősítette lapunk korábbi információját, miszerint a vizsgálatokra, a katasztrófa sérültjeit ellátó kórházak költségeire abból a 610 millió forintos keretből lesz forrás, amelyet a H1N1 influenza elleni védekezésre különített el az előző kabinet. Lapunk tegnap megtudta, a pécsi székhelyű Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízza meg a Vidékfejlesztési Minisztérium a vörösiszapömlés okozta kármentesítési feladatok elvégzésével. A munka nettó 29,2 milliárd forintba kerül. A keretszerződés szerint a cég feladata lesz a szennyezett talaj eltávolítása, depókban történő elhelyezése, valamint a depók fenntartása legfeljebb egy évig. Mindezek mellett a szennyezett növényzet elszállítását is el kell végezniük, az utakat kell letakarítaniuk és megerősíteniük, valamint mésziszapot, bentonitot, gipszet kell kiszórniuk csaknem nyolcmillió négyzetméteren.
A részvénytársaság a letisztított területeken összegyűlő csurgalék- és csapadékvíz folyamatos minősítését és a vízminőségi labormunkák elvégzését, valamint a szennyezett víz semlegesítését is vállalta. Az iszappal átitatott föld geodéziai felmérése szintén szerepelt a kiírásban.
A munkát hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás során nyerte el a cég, s a Mecsekérc a szerződés értékének 42 százalékáig igénybe vehet alvállalkozókat is. A zrt. alapítója és egyszemélyes tulajdonosa a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Pengeváltás. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója közleményben utasította vissza az LMP „durva rágalmazását” az ajkai timföldgyár privatizációjával kapcsolatban. Jávor Benedek, az LMP képviselője közölte, pártja Kocsis István felelősségét is vizsgálná az ajkai timföldgyár és vörösiszap-tározó ügyében, mivel a gyár privatizációjakor Kocsis volt az Állami Privatizációs Zrt. vezérigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.