Hat év börtön a volt ügyésznek

Hatéves szabadságvesztéssel büntette a Fővárosi Bíróság a hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt Varga Gergelyt. A volt kerületi ügyész az utolsó szó jogán sírva beismerte, hogy hibázott.

MN-összeállítás
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat év letöltendő börtönbüntetésre, valamint kétszázezer forint vagyonelkobzásra ítélte, továbbá hat évre eltiltotta a közügyektől a Fővárosi Bíróság Varga Gergelyt, miután bizonyítottnak találta, hogy az egykori ügyész elkövette a vádban szereplő hivatalos személy által, üzletszerűen elkövetett vesztegetés, hivatali befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, bűnpártolás és csalás bűncselekményét. Az ítélethirdetés előtt, az utolsó szó jogán nyilatkozó volt kerületi ügyész a korábbi tárgyalásokhoz hasonlóan elsírta magát, bocsánatot kért volt kollégáitól, az igazságszolgáltatás dolgozóitól, beismerte, hogy hibázott, majd Júdáshoz hasonlítva magát arról is beszélt, hogy a becsületét, a hivatását, barátait elvesztette, ezért öngyilkossággal próbálkozott.
Varga Gergelyt tavaly tavasszal akkor érte tetten a rendőrség egy főváros közeli üzletközpontban, amikor az általa kenőpénzként követelt 600 ezer forint egy részletét vette volna át egy olyan büntetőügy vádlottjától, akinek perében korábban ő képviselte a vádat. Az ellene indított nyomozás megállapította, a fiatal ügyész már kinevezése után néhány hónappal különböző nagyságrendű, egymillió forintig terjedő összegeket kért egyes vádlottaktól azért, hogy elsimítson ügyeket, elintézze, hogy ne kerüljenek börtönbe. A vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Varga bizonyítottan elkövette mindazt, amit a terhére róttak, és nincs olyan enyhítő körülmény, amely csökkenthetné a büntetés mértékét. Konkoly Csaba eljáró ügyész, a KNYF helyettes vezetője korábban elmondott vádbeszédében azt hangsúlyozta, hogy Varga tettei nagymértékben rombolták az ügyészség, az igazságszolgáltatás tekintélyét, ezért a volt ügyésszel szemben tízéves szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A tavaly augusztusi elfogása után előzetes letartóztatásba helyezett Vargával szemben a bíróság szokatlan módon házi őrizetre enyhítette a kényszerintézkedést, amely miatt az ügyész külön fellebbezést jelentett be arra hivatkozva, hogy a büntetés mértéke miatt fennáll a veszélye a vádlott szökésének. A KNYF súlyosbításért fellebbez. Az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.