Hedonista kézikönyv haladóknak

Tóth Tibor
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan kerül tea a pörköltbe? Bizony nem szokványos kiegészítője nemzeti ételünknek, de Őszy-Tóth Gábriel igényesen szerkesztett, minden érzékszervünkre hatni akaró könyvében megleljük erre a választ. De birtokába juthatunk Wunderlich Lojzi híres, már-már mesebeli kakaspörköltreceptjének is. A szerző a 81 borászhoz a gyomrán keresztül közelített, kifaggatta őket, szeretik-e a hasukat. Bár a választ sejtjük, e beszélgetéseken keresztül mi is közelebb juthatunk, szinte társaságunk részévé válnak borászaink. S miért pont a borászok? – Ha nem lenne a földön pék, nem lenne kenyér, nem tudnánk élni. Ha nem lenne a földön borász, és nem termelne bort, attól még tudnánk élni, de mi értelme lenne? – válaszolja Dula Bence.
Az egyszerű palacsinta elkészítésétől eljuthatunk a csúcsgasztronómiáig, emellett bensőséges történeteket is élvezhetünk, érezhetjük, bekerültünk egy olyan társaságba, ahol fontosak a jó ételek, a jó borok, a tisztesség és az őszinteség. Persze van még, aki vegetát tesz az ételbe, de olyan is, akinek nem mindegy, mikor szedi le a vargányát, hiszen más íze van tavasszal, s más az íze nyáron. Nem szokványos szakácskönyv tehát ez az album, hiszen az ételreceptek mellé borajánlót is kapunk, méghozzá első kézből: a termelőéből. Példájukon keresztül talán felnyitja a szemét a könyv olyanoknak is, akiknek a reggeli vagy akár az ebéd is a gyorsétteremben megvett, utcán elfogyasztott hamburgert jelenti, és ez itt nem elsősorban a pénzről vagy az idő hiányáról szól. Nem a liszttel habart rántással nehezített főzelékekről, hanem az étel és az élet szeretetéről. Hiszen ha van általános tanulsága a könyvnek, akkor ez az: a tökéletességre kell törekedni helyi alapanyagokból főzve, hiszen – mint ahogy Dúzsi Tamás is mondja – „az ember azt egye, amit a helyi parasztok esznek, s olyan bort igyon hozzá, amilyet ők isznak, mert az az igazi gasztronómia”.
Időben kapunk ötletet a karácsonyi ebéd fogásainak összeállításához, mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző ételt, akár úgy, hogy a neki legkedvesebb borásznál lapozza fel, ahogy én tettem, akár az ízlésének legmegfelelőbb ételnél nyitja ki, s lehet, ha megkóstolja az ajánlott bort, megszereti magát az embert is. Elmondhatja, jó társaságba került.
S amikor megettük az ételt, megittuk a bort, meghallgattuk a Vivat Bacchus lemezét – amit a szerző a könyvhöz mellékelt ajándékként –, Jásdi Istvánt segítségül hívva elmondhatjuk: „Többet élünk, ha lassabban élünk.”
(Őszy-Tóth Gábriel: Így főznek a borászok. O&P Média, Budapest, 2010, 7490 Ft.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.