Hétköznapi szösszenetek

Gõz József
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegény állam, miért is bántjátok! – mondhatnám Petőfi után szabadon. Annyi rosszat kiabáltok róla! Például azt, hogy rossz tulajdonos. El kell venni tőle mindent! – hallottuk lépten-nyomon, és amit lehetett, azt el is vették. Ugyanakkor a hatáskörébe utaltak volna mindent, ami korábban a családok feladata volt, például az idősek gyámolítását, a gyermekek nevelését. Úgy gondolták, hogy a legroszszabb tulajdonos a legjobb apa?

Sztrájkolni készülnek a vasutas-szakszervezetek, mert a Rail Cargo Hungary elbocsátásokat helyezett kilátásba. Bennünket, magyar utasokat büntetnek, mert egy osztrák teherszállítási cég kirúgja munkatársait? Tetszettek volna akkor sztrájkolni, amikor (zavaros körülmények között) privatizálták a MÁV egyetlen nyereséges ágazatát. De akkor csak a júdáspénzből kértek részesedést.

Apropó, MÁV Cargo… Mindennap legalább egy közlekedési baleseti hír így kezdődik: A kamion a szalagkorlátnak ütközött, a kamion áttért a menetirány szerinti bal oldalra és frontálisan ütközött egy személyautóval, a kamion maga elé fordította a személyautót, a kamion belerohant egy lakóházba… Arról már nem is beszélve, hogy egy külföldi kamiont meg sem tudnak bírságolni, mert nem fizet és kacagva továbbáll. (Miért nem lehet az iratait elvenni, s a bírság kifizetésekor visszaadni, mint a magyar autóssal oly sok országban megteszik, nem tudom.) Milyen okosak a svájciak! Kifúrtak egy ötvenkét kilométer hosszú vasúti alagutat, a kamionokat vagonra rakják, és úgy viszik keresztül az országon.

Ha egy marslakó a Földre jönne, álmélkodva venné tudomásul, hogy Magyarországon a tanárok és a tanítók a legjobban megfizetett rétegbe tartoznak. Az egyik pedagógus-érdekvédelmi szervezet vezetője ugyanis attól félti őket, hogy kétmillión felüli végkielégítésüket fenyegeti a büntetőadó, s még azt sem tudják elfogadni, ha ezt a határt 3,5 millióra emelik. Tanár ismerősöm nagyot sóhajt: bárcsak ezekből az adatokból számolnák ki a havi fizetésemet! Az lenne csak az igazi (vég)kielégítés! Lehet, hogy egyelőre csak az érdekvédelmi szervezet vezetőjét fenyegeti a büntetőadó?

Berzenkednek az egyetemi érdekvédők is az ellen, hogy a törvényhozók korlátoznák az utóvizsgák s növelnék a kötelezően felveendő tárgyak számát. Pedig egy leendő mérnöknek nem mindegy, hogy statisztikából vagy statikából szerez kreditpontokat.

Az ember mindig tanul valamit. Hiába hitte, hogy elég lesz idegen nyelveken is beszélni, tanult hát oroszul, mert kötelező volt, aztán németül, mert ’56-ban elbujdosott az orosztanár, majd angolul, mert az a „legvilágabb” nyelv. De mindez nem volt elég, bele kellett vágni a PC-nyelv tanulmányozásába is. Aztán csak azt látta, hogy mások már megelőzték, olyanok is korrektebbül beszélnek politikailag, akikről nem is gondolta. Volt valaha egy Négercsók nevű édesség. Az egyik áruházlánc kínálatában láttam viszont Partycsók néven. Ez aztán a píszí! Én ugyanis legfeljebb elefántcsontpartinak neveztem volna.

Emlékszünk, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter „bedöntötte” a forintot, tudjuk, hogy az IMF megsértődött, a bank-, energiaszektor-, áruházláncadók elvették a befektetők bizalmát, sokszor hallottuk: a Fidesz húzásait rendre beárazza a nemzetközi tőke. Az euró ezek után, mikor e sorokat írom, pénteken reggel 273 forinton állt. Már várom az őszödi böszme blogbejegyzését: Beledöglünk az erős forintba!

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.