Hídavatás Kolontáron

Átadták a mindössze hat nap alatt felépített új hidat a vörösiszapömlés által sújtott Kolontáron. A Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport megkezdte a szerződések megkötését a lakosokkal. A kormány nem csak a lakóingatlanokban esett károk megtérítését vállalná – hangzott el.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat nap alatt építették fel a szentesi katonák azt a Torna-patak felett elnyúló hidat, amelyet tegnap adtak át a kolontári lakosoknak és Tili Károly polgármesternek. A háromnyílású híd tizenöt méter hosszú, hat méter széles és húsz tonna teherbírású. – Ez a híd mutasson példát az emberi helytállásban, és adjon erőt az embereknek az újrakezdéshez – mondta Benkő Tibor vezérkari főnök. Az altábornagy úgy fogalmazott, az október 4-én történt tragédia beíródott a magyar történelembe, és emberek millióit sokkolta az itt történt katasztrófa. Szerinte a híd kézzelfogható eredménye a katonák helytállásának és a mérnöki precizitásnak. Benkő Tibor tájékoztatása szerint a katonák addig maradnak a helyszínen, amíg szükség van rájuk. Jelenleg 58 ember vesz részt 23 technikai eszközzel a veszélyhelyzet kezelésében.
Tili Károly közölte, az építmény nélkülözhetetlen az élet folytatásához, mert a település két részét és emberi sorsokat is összeköt. A polgármester emlékeztetett, a honvédség már a katasztrófa másnapján ideiglenes hidat épített, biztosítva ezzel a túlparton a vörösiszappal elöntött lakóházak és településrész kármentesítését.
Tegnap megkezdte a munkát a Belügyminisztérium által kijelölt jogászcsoport Kolontáron, ahol a tárgyalások lezárása után, várhatóan ma folytatódik a sérült ingatlanok elbontása. A jogászok a kártalanítás választott módjára vonatkozó szerződések megkötését bonyolítják a lakosokkal, illetve aláíratják velük az erről szóló nyilatkozatot. Mint arról korábban beszámoltunk, a lakosok választhatnak: az állam segítségével új ingatlanba vagy más településre költöznek, esetleg használt lakást vásárolnak.
A kormány tervei szerint a vörösiszap-katasztrófát elszenvedett állampolgárok egyéb kárainak megtérítését is átvállalná a magyar állam – jelentette be tegnap Tállai András. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a devecseri lakossági fórumon számolt be a még tárgyalás alatt lévő javaslatról. Korábban az állam csak a lakóingatlanokban és a köztulajdonban bekövetkezett károk felszámolásának megelőlegezését vállalta. Az új javaslat tíz pontban összegezve tartalmazza azokat az „egyéb károkat”, amelyekre az állam kártérítést fizetne megelőlegezésképpen. Ezek szerint a vállalkozások ingatlanjaiban és eszközeiben keletkezett károkra, a be nem takarított termények és a haszonállatok elvesztésére, egy gépjármű után és az ingóságokra – ötszázezer forint értékben – is fizetne kártérítést az állam. Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy az igazságügyi szakértők által elvégzett értékbecslés adatait a jövő hét elejére összesítik.
A katasztrófát okozó ajkai timföldgyárban az állami felügyelet mellett biztosíthatóvá vált a társaság működése, a munkahelyek megtartása, valamint az esetleges források biztosítása a kárelhárítási és kármegelőzési tevékenységek érdekében. A cégnél jelenleg zajlik a könyvvizsgálat.

Csúszás. A felázott talaj miatt nem tudták megkezdeni a vörösiszappal elöntött 1017 hektáros termőterület mentesítését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese szerint. Jordán László tegnap elmondta, a héten várhatóan az említett területeken is hozzáláthatnak a veszélyes anyagok eltávolításához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.