Hová kerül a paksi erőmű hulladéka?

Velkei Tamás
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn számos tiltakozást követően megérkezett a németországi Dannenberg városába az a 123 tonna atomhulladékot szállító vonat, amely még múlt hét pénteken indult el Franciaországból. Magyarországot nem fenyegeti hasonló veszély, mert mi nem szállítjuk az atomenergia-termelés során keletkező hulladékot külföldre, és kulturáltabban értelmezzük az atomenergiát – állította lapunknak Aszódi Attila, a műszaki egyetem atomfizikai tanszékének vezetője. Hozzátette: a Paksi Atomerőműben keletkező nagy aktivitású kiégett fűtőelemeket az erőmű mellett kialakított ideiglenes tározóban, acélcsövekben, nitrogénkörnyezetben tárolják. A Pakson keletkező fűtőelemek sorsáról még nem született döntés, azoknak újrahasznosítása és tárolása is elképzelhető. A nagy aktivitású hulladékoknak a tervek szerint a Mecsekben alakítanának ki tárolót.
Tömöri Balázs, a Greenpeace munkatársa szerint viszont miután a paksi ideiglenes tárolóhely bezár, mi is számíthatunk a németországihoz hasonló eseményekre. Az európai kormányokra komoly döntések várnak, el kell dönteniük, hogy a sokáig legfőbb forrásként használt szenet a drága és veszélyes atommal vagy megújuló energiákkal váltják ki. Az atomhulladékkal még több százezer évig meg kell küzdenünk – mondta a környezetvédő, aki szerint újra kell gondolni a veszélyes hulladékok tárolásának körülményeit, ezt többek között a vörösiszap-katasztrófa is indokolja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.