Indiának udvarolt Barack Obama

Hírösszefoglaló
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén megkezdte ázsiai körútját az amerikai elnök, aki először Indiába látogatott el, amelyre a jövő stratégiai partnereként tekintenek Washingtonban. Helyi egyetemisták előtt elmondott beszédében, a mumbai Szent Xavér jezsuita kollégiumban kijelentette: a világ két legnagyobb demokráciájának közösek az értékei és az érdekei, az amerikai–indiai viszony támasza lehet a biztonságnak, a prosperitásnak és a haladásnak.
Barack Obama beszédében kitért az ellenséges pakisztáni–indiai viszonyra is, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem kényszeríthet békét a két országra. Megvédte a Pakisztánnak nyújtott amerikai támogatást, s azt mondta, hogy éppen India az, amely a legérdekeltebb a stabilitásában. Szerinte ugyanakkor Iszlámábád „túl lassan” cselekszik a terror ellen.
Az amerikai elnök szót ejtett Mianmarról, az egykori Burmáról is, ahol hosszú ideje először éppen tagnap tartottak parlamenti választást. Obama szerint a voksolás mindennek mondható, csak szabadnak és igazságosnak nem. Felszólította a ranguni vezetőket, hogy azonnal és feltétel nélkül bocsássák szabadon Aung San Suu Kyi ellenzéki vezetőt és az összes politikai foglyot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.