Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 15.
Utazók klubja. Magyar várak, vártúrák címmel Csullagné Balogh Edit pedagógus, várkutató Bonyhádon tart előadást.
Helyszín: Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ (Bonyhád, Széchenyi tér 2.).
Időpont: 17 óra

November 16.
Magyar tájak. A Cserehát földrajzát, kirándulóhelyeit, településeinek történelmét, nevezetességeit, néprajzi értékeit mutatja be az érdeklődőknek Máté Béla krasznokvajdai pedagógus, volt pataki diák. Az előadást népi ételkóstolóval ízesítik. A belépő 800 forint, amely tartalmazza a kóstolójegyet is.
Helyszín: művelődési ház és könyvtár (Sárospatak, Eötvös út 6.).
Időpont: 18 óra

Multidiszciplináris műhely az együttműködésről. Az együttműködés kérdéskörét több tudományág aspektusából tárgyaló kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt az ELTE tanárai. Közöttük szerepel Benczúr András egyetemi tanár (Informatikai Kar, információs rendszerek tanszék), Fülöp Márta egyetemi tanár (Pedagógiai és Pszichológiai Kar, társadalom- és neveléspszichológiai tanszék), Síklaki István habilitált egyetemi docens (Társadalomtudományi Kar, szociálpszichológiai tanszék) és Gyulavári Ágnes adjunktus (Állam- és Jogtudományi Kar, jogszociológiai tanszék). Az esemény az Eötvös Loránd Tudományegyetem fennállásának 375. évfordulója alkalmából rendezett kulturális hét része.
Helyszín: ELTE, tanári klub (1056 Budapest, Szerb utca 21–23., I. emelet 35.).
Időpont: 18 óra

Hiszem, ha látom. Hogyan látunk? Mi az a képalkotás? A látott kép mennyire hű mása a valóságnak? Hihetünk-e a szemünknek? Lakatos Tibor biológus a szem optikai felépítéséről, a fényérzékelés szerveiről, a fotoreceptorokról, a csapokról és pálcikákról beszél. Szóba kerül az éleslátás, a látáshibák, a színes látás, az emberi szem tökéletessége és tökéletlensége. Az előadáshoz kísérletek is kapcsolódnak. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 19 óra

November 17.
Miért fejlesztjük a vasutat? Csárádi János nyugalmazott MÁV-vezérigazgató beszélget a hazai vasútfejlesztés előnyeiről és lehetőségeiről a házigazdával, Borsi István nyugalmazott MÁV-főtanácsossal.
Helyszín: Novotel Hotel (Szeged, Maros u. 1.).
Időpont: 17 óra

Hogyan rontjuk el az életünket? Az életvezetés etikája című sorozatban a lejtőn való lecsúszás lépéseiről Papp Miklós görög katolikus lelkész, főiskolai docens tart előadást.
Helyszín: belvárosi ferences templom Szent Ferenc-terme (1053 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra
November 18.
VI. létkérdés-konferencia a vallásról. A különféle szekularizációs elméleteket megalkotó társadalomtudósok a hatvanas évektől egyetértettek abban, hogy a modern nyugati társadalmakban a vallás fokozatosan vissza fog szorulni, majd lassan elhal. Mára azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A szekularizációs elméletek „atyjai” sorban visszavonják és felülírják nézeteiket, elismerve alapvető tévedésüket, hiszen a mai világot éppen olyan izzó vallásosság jellemzi, mint a régebbi korokat. A vallásos meggyőződés újból meghatározó helyet követel magának a világ egyre több pontján, néhol erőszakkal. Az emberiség legfőbb érdeke nyilvánvalóan az, hogy ne következzen egy újabb vallásháborúkkal terhelt korszak. Ennek elkerülésében pedig a teológiának elsőrendű szerepe van. A konferencia célja a társadalomtudomány és a teológia érdemi párbeszédének előkészítése. Felszólal Sonkoly Gábor történész, Csányi Vilmos etológus, Gábor György vallásfilozófus, zsidó teológus, Tüske László arabista, Sulok Zoltán mozlim teológus, Tóth-Soma László (Gaura Krisna dász) vallásfilozófus, Ludassy Mária filozófus, Máté-Tóth András vallásszociológus, Béres Tamás evangélikus teológus, Kodácsy Tamás református teológus, Vankó Zsuzsa adventista teológus, Cser Zoltán buddhista teológus, Banyár Magdolna (Mahárání déví dászí vaisnava) teológus. Moderátor: Nagypál Szabolcs katolikus teológus.
Helyszín: ELTE BTK, Gólyavár (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.).
Időpont: 9.30

Új alkotmányt – most vagy soha? címmel rendez kerekasztalt a XXI. Század Intézet Balogh András (MSZP), Fricz Tamás politológus, Gerő András történész, Schiffer András (LMP) és Stumpf István alkotmánybíró részvételével. A beszélgetést Schmidt Mária történész vezeti.
Helyszín: Terror Háza Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 60.).
Időpont: 16 óra

Az atomoktól a csillagokig. A legelemibb részecskék világában a klasszikus szemlélet csődöt mond – a szabályokat a relativitáselmélet és a kvantummechanika írja. A fizikusok majd négy évtizede kutatják ennek a világnak az egyik legérdekesebb szereplőjét, amelyből minden egyéb anyagfajta tömege ered. De miért gondoljuk, hogy létezik ilyesmi, és miért fontos, hogy megtaláljuk? Egyáltalán mit tekintünk ma elemi részecskének, hiszen még kvarkokat sem látott senki szabadon? A legkisebb részecskék a világ legnagyobb gyorsítójában című előadásában Varga Dezső fizikus ezekre a kérdésekre keresi a választ.
Helyszín: ELTE TTK lágymányosi északi tömbje, Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a).
Időpont: 17 óra

A magyarság és a környező népek. Borsi-Kálmán Béla történész, az ELTE egyetemi tanára szerzői estjén a magyarság és a környező népek kapcsolatának kevésbé ismert, részben feltáratlan pontjait mutatja be.
Helyszín: a Magyar Írószövetség könyvtára, félemelet (1062 Budapest, Bajza utca 16.).
Időpont: 17 óra
Néptánchagyományok. A magyar néptánchagyományok szellemiségéről Born Gergely néptánc-koreográfus beszél. A belépődíj elővételben 800 és 500, a helyszínen 900 és 600 forint.
Helyszín: gyermek- és ifjúsági központ (Sopron, Ady Endre út 10.).
Időpont: 18 óra

Cigányok, magyarok. Andrásfalvy Bertalan néprajztudós a cigányoknak a magyar nép történetében játszott szerepéről, az együttélésről, a sorsközösségről beszél előadásában.
Helyszín: Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, TF-aula (1123 Budapest, Alkotás u. 44.).
Időpont: 19 óra

November 19.
A szenvedélybetegségek pszichoterápiája. A Magyar Addiktológiai Társaság V. tematikus konferenciáját tartja Budapesten. Felszólal Szentesi Péter orvos (Öngondoskodás és pszichoterápia), Hoyer Mária, a Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológiai Intézetének tanára (A sóvárgás pszichoterápiája), Mórotz Kenéz orvos, Urbán Róbert, az ELTE Pszichológiai Intézete dohányzásról leszokást támogató központjának munkatársa. A részvétel ingyenes, de a szándékot jelezni kell a MAT.org.hu honlapon.
Helyszín: Versailles-rendezvényterem (1068 Budapest, Városligeti fasor 44., II. emelet).
Időpont: 9 óra

Beszélgetés a csángókról. A TF-esték 140. rendezvényét Panasz Istennek – Fohász a csángó magyarokért címmel tartják. Vendégek: Petrás Mária népdalénekes, Kóka Rozália mesemondó, Hamar Dániel és Sipos Mihály, a Muzsikás együttes zenészei, illetve Kovács Krisztián, ének és furulya (Pusztina).
Helyszín: TF-aula (1123 Budapest, Alkotás u. 44.).
Időpont: 18 óra

November 20.
Keleti motívumok a magyar népmesékben. A mesét ma a gyermekek műfajának tartják, s a felnőttek nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. Pedig számunkra is tartalmaz fontos tanításokat, amelyek eligazítanak az élet sorsdöntő kérdéseiben, vagy lelki támaszt nyújthatnak válságos időszakokban. A nyugatitól eltérően az indiai vallások felszívták és beépítették magukba az ázsiai sámánhagyományokat. Ez magyarázhatja az indiai szellemi rendszerek és a magyar népmesék motívumai között fellelhető olykor döbbenetes hasonlóságot. A kérdésről Pressing Lajos, a buddhista misszió tanítója tart előadást a soproni Kelet fénye fesztiválon.
Helyszín: gyermek- és ifjúsági központ (Sopron, Ady Endre utca 10.).
Időpont: 15 óra

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.

Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.