Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 8.
Konferencia a római jogról. A Magyar Tudományos Akadémia és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Római jog, jog-összehasonlítás, európai jog címmel tudományos konferenciát tart. Az előadók között szerepel többek között Földi András, az MTA doktora, az ELTE egyetemi tanára, Hamza Gábor, az MTA rendes tagja, az ELTE egyetemi tanára, Jakab Éva, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, Werner Ogris, az Osztrák Tudományos Akadémia rendes tagja, a Bécsi Egyetem professor emeritusa, Pókecz Kovács Attila, a Pécsi Tudományegyetem docense, Szabó Béla, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára; hozzászólók: Gass István PhD-hallgató és Pánczél Márk joghallgató. A konferencián bemutatják Földi András és Hamza Gábor A római jog története és institúciói című tankönyvének 15., átdolgozott és bővített kiadását is. Az eseményt állófogadás zárja. A részvételi szándékot e-mailben kell jelezni Király Nóránál ([email protected]).
Helyszín: ELTE-aula (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.).
Időpont: 14 óra

November 9.
Bécs és Budapest. A német kultúra hetének programsorozatában szerepel Soós István történész (MTA Történettudományi Intézet) multimédia-előadása, amelyben a résztvevők történelmi kalandozást tehetnek a régi Bécsben és Budapesten. A részletes programokról a btk.elte.hu/file/20101108-12_KH_NemetNyKult_Prog-HU.pdf internetes oldalon lehet részletesebben olvasni.
Helyszín: ELTE BTK Germanisztikai Intézet (1088 Budapest, Rákóczi út 5.).
Időpont: 11 óra

Fogyasztói magatartástrendek. Az elmúlt két évtizedben jelentősen megváltozott vásárlói magatartásunk. A válság miatt pedig végig kellett gondolni – esetleg át kell értékelni – számos eddigi szokásunkat. Törőcsik Mária közgazdász (PTE Közgazdaság-tudományi Kar) előadása vásárlási döntéseink megértésében próbál segíteni. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

Előadás Teleki Pálról. Teleki Pál csaknem hetven évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus halála a mai napig izgatja a történelem iránt érdeklődők képzeletét. Élete azonban több egy, a kudarcaiba és gyönge egészségébe beleroppant politikus végzeténél. Az egykori politikusról Ablonczy Balázs történész, egyetemi adjunktus tart előadást. A belépő 300 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ – dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

November 10.
Filológiai groteszk. A cenzúra természetrajzával, a klasszikusok életművének megcsonkításával, a jelenkori könyvkiadás furcsaságaival foglalkozik előadásában Szörényi László irodalomtörténész. A találkozón bemutatják a szerzőnek a témában korábban írt s most javított és bővített kiadásban ismét napvilágot látó Delfinárium című kötetét.
Helyszín: Helikon Könyvesház (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35.).
Időpont: 17 óra

Úton a hidrogéngazdaság felé? Az utóbbi egy-két évtizedben, de különösen az utóbbi években egyre sokasodnak azok a – környezeti, gazdasági, társadalmi – tényezők, amelyek egyre sürgetőbbé teszik, hogy a fosszilis energiahordozók (szén és kőolaj) felhasználásán alapuló energetikai rendszereinket „megreformáljuk”, új, fenntartható megoldásokat alkalmazzunk. A kérdésről Mayer Zoltán okleveles környezetmérnök, energiamenedzser szakmérnök tart előadást. A részvételi szándékot a [email protected] e-mail címen vagy a 06 (20) 299 1040-es telefonszámon kell jelezni.
Helyszín: Klebelsberg-kultúrkúria (1028 Budapest, Templom utca 2–10.).
Időpont: 18 óra

Ökofrankó beszélgetések. A közösségi kert nálunk jórészt ismeretlen fogalom, de tőlünk nyugatra elterjedt, népszerű kezdeményezés. A tengerentúlon több mint tízezer közösségi kert működik, Budapesten is van már egy. Tucatnyi fiatal babot futtat, dinnyét nevel és gyomot irt.
Apró zöld terület a városi betondzsungelben, ahol minden igénylő kap egy kis parcellát, amelyet maga művel. Az itthoni és a nyugati közösségi kertekről Rosta Gábor, A városi tanya című könyv szerzője beszél.
Helyszín: Humusz-ház (1111 Budapest, Saru utca 11.).
Időpont: 18 óra

Mongólia, az örök kék ég birodalma. A Naadamról, a világ legnagyobb nomád fesztiváljáról tart előadást Obrusánszky Borbála történész-orientalista. A Földgömb magazin expedíciós szakosztályának szervezésében rendezett program témája a mongol világbirodalom kialakulása, a kurultájgyűlések szerepe, a Naadamról szóló mondák és hagyományok.
Helyszín: Makadám Mérnök Klub – Millenáris (1024 Budapest, Lövőház utca 37.).
Időpont: 18 óra

November 11.
Hazai emlékhelyek. A Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság IX. kegyeleti konferenciáján előadást tart többek között Tarlós István főpolgármester (A főváros és az emlékhelyek), Szakály Sándor történész (Memorings – virtuális emlékhelyek), Gránitz Miklós fotóművész (A Házsongárdi temető mint emlékhely). A részvételi szándékot november 9-ig kell jelezni. Részletes információk az nkb.hu/node=350 weboldalon találhatók.
Helyszín: a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszterme (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2–4.).
Időpont: 10 óra

Liszt Ferenc Esztergomi miséje. A soha nem játszott vatikáni változat vatikáni ősbemutatójának előbemutatóját Budapesten új időpontban tartják.
Helyszín: budapest-belvárosi fő-plébániatemplom (1052 Budapest, Március 15. tér).
Időpont: 19.30

November 12.
Szalézi pedagógiai konferencia Budapesten. A Don Boscó-i szaléziak rendfőnöke, Pascual Chávez Villanueva A szaléziak együtt járnak a romákkal jelmondatot választotta a 2010-es év missziós mottójául. Az ennek jegyében szervezett konferenciára várnak minden pedagógust, érdeklődőt. A konferencián bemutatják a Don Boscó-i lelkiséghez kapcsolódó pedagógiai eszközöket, amelyekkel a magyarországi cigányság integrációját segítik, valamint ismertetik a magyar kormány és a katolikus egyház ezzel kapcsolatos elképzeléseit. Előadást tart többek között Dúl Géza, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense (Cigánypasztoráció a katolikus egyházban), Székely János esztergom–budapesti segédpüspök, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében a társadalmi-oktatási-kulturális szakterület püspöki helynöke (A romák integrációjának, esélyegyenlőségének megteremtése a magyar katolikus püspöki kar elképzelései szerint), Jónás Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Szakközépiskola és Kollégium tanára (Roma kultúra az iskolában és az iskolán kívül), Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco-iskola igazgatóhelyettese (Cigánypasztoráció egyházközségi keretben, Don Bosco módszerével), Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (A magyar kormány elképzelései a romák társadalmi felzárkózásával, integrációjával kapcsolatban, a cigányság esélyegyenlőségének megteremtése).
Jelentkezés Koblencz Attilánál (e-mail: [email protected], tel.: +36 [20] 958 6731) vagy Depaula Flaviónál (e-mail: [email protected], tel.: +36 [30] 296 5460).
Helyszín: szalézi tartományfőnökség (1032 Budapest, Bécsi út 173.).
Időpont: 9 óra

„Halasi embör voltam én.” Régi kiskunhalasiak viszszaemlékezéseit idézi meg az 1956 előtti városról Szűcs Károly művészettörténész és Végső István történész.
Helyszín: Kiskunhalasi Városi Könyvtár (Kiskunhalas, Szövetség tér 11.).
Időpont: 17 óra

November 12–13.
Jane Goodall jubileuma Pécsett. A ma már világszerte ismert főemlőskutató, természetvédő és ENSZ-békenagykövet, Jane Goodall ismét Magyarországra látogat. A tudós ötven évvel ezelőtt lépett először a Tanganyika-tó partjára. A Pécsi Tudományegyetem meghívására Jane Goodall Pécsett, Európa kulturális fővárosában ünnepli a fél évszázados évfordulót. Goodall nyilvános előadást tart, és bemutatja legújabb, már magyarul is olvasható Nálatok laknak még állatok? című könyvét, valamint a Jane’s journey című filmet, amely évi 300 napos utazásainak történetét örökíti meg többek között Angelina Jolie szereplésével. A mozijegyet a www.cinemacity.hu címen, illetve a 06 (72) 444 419-es telefonszámon lehet megrendelni. További információ: www.janegoodall.hu.
Helyszín: november 12-én Pécsi Tudásközpont (Pécs, Universitas utca 2/a); november 13-án Cinema City Pécs (Pécs, Megyeri utca 76.).
Időpont: 12-én 15 óra; 13-án 14.30

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.