Ismét három évig jár majd a gyes

Elkészült az a törvényjavaslat, amely két évről újra három évre növelné a gyermekgondozási segély (gyes) folyósításának idejét – tudta meg lapunk. A jogszabály-módosítást várhatóan még ebben a hónapban elfogadja a parlament.

2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fellélegezhetnek azok az édesanyák, akik nem találnak bölcsődei férőhelyet kisgyermekeiknek, és attól tartanak, nem tudnak majd megélni, ha nappali felügyelet hiányában a gyermek kétéves kora után nem tudnak majd munkába állni. Elkészült ugyanis az a törvényjavaslat, amely visszaállítja a gyes folyósításának időtartamát kettőről három évre. A kisgyermekes családok által régóta várt változtatást az egyes szociális, gyermekvédelmi és családtámogatási tárgyú törvények módosítását tartalmazó salátatörvény tartalmazza, amelynek tervezete már olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján.

*

A tervezet szerint a jövőben a gyes a kisgyermekek harmadik életévének betöltéséig jár majd a jelenlegi kettő év helyett. A javaslat korlátozza a támogatást igénybe vevő anyák munkavállalását: a jelenleg érvényes jogszabály szerint az anyák a gyermek egyéves kora után a gyes igénybevétele mellett időkorlátozás nélkül dolgozhatnak. Az új jogszabály azonban csak otthonukban dolgozó nőknek engedélyezné az időkorlátozás nélküli munkavégzést, a többiek csak heti 30 órát meg nem haladó időtartamban dolgozhatnának.
– Elkészült a gyes három évre történő emelését is tartalmazó salátatörvény-tervezet. A jogszabálycsomag szorosan kapcsolódik a költségvetéshez, így azzal együtt mozog. Várhatóan még ebben a hónapban szavaz róla a parlament – fogalmazott Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkára. Nyitrai leszögezte: azért tartják szükségesnek kismértékben korlátozni a gyest igénybe vevő édesanyák munkavégzését, mert szerintük igazságtalan, hogy a támogatás annak is járjon, aki egész nap nincs a gyerekével. Emlékezetes: a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány a válságra hivatkozva tavaly tavasszal csökkentette le a gyes jogosultsági idejét háromról két évre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.