Ismét meglódult a svájci frank

Szabó Anna
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fenyegeti a svájci frankban eladósodott polgárokat az alpesi deviza hazai drágulása. Tegnap változatlanul az Írország csődjével kapcsolatos félelmek igazgatták a piacokat, aminek hatására közvetve a svájci frank árfolyama is erősödött, a forint pedig gyengült. A délutáni órákban már 208 forint felett is járt a frank, ami háromhetes mélypontot jelentett. Az ír fizetőképesség piaci megítélése még sosem volt ennyire aggasztó: a befektetők szabadulnak az ír kötvényektől, miközben egyre többen vélelmezik a Nemzetközi Valutaalap közbeavatkozását vagy az unió stabilitási alapjának segítségét.
Az ország legnagyobb problémája most már nem csupán az uniós rekordnak számító, 12-14 százalékosra becsült államháztartási hiány, hanem az ír tulajdonú bankok ingatag helyzete. A bankrendszer összeomlását megakadályozó állami mentőöv értéke elérheti a bruttó hazai össztermék (GDP) húsz százalékát is, miközben az ország adóssága már így is bőven a GDP 80 százaléka felett jár. Az állampapírok óriási kamata lényegében kitermelhetetlen az ír gazdaság számára, így a bankmentések terhét a lakosság még sok esztendeig nyögni fogja. A Financial Times tegnapi száma idézte az ír jegybank elnökét, Patrick Honohant, aki külföldi vevőkre várva „lényegében kitette az eladó táblát a bajba jutott bankokra”.
Tegnap az ír államcsőd-kockázati mutatók történelmi magasságba emelkedtek, és a bizonytalanságot az euróövezet pénzügyi szempontból gyengébb lábon álló tagállamai is alaposan megszenvedték. Romlott Olaszország és Spanyolország befektetői megítélése, de a legaggasztóbb továbbra is Portugália helyzete. Bár a lisszaboni kormány arról nyilatkozott, hogy el akarják kerülni a Nemzetközi Valutaalap segítségét, az IMF küldöttsége már október végén az országban járt, pont egy héttel a költségvetés megszavazása előtt. Piaci elemzők szerint a portugálok könnyen magukkal ránthatják Spanyolországot is, mivel a spanyol bankok jelentős mennyiségű portugál államkötvényt vásároltak még korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.