Jó adat vitte a BUX-ot

Maga mögött hagyta a Budapesti Értéktőzsde a régiós börzéket tegnapi 1,9 százalékos erősödésével, amelyet nagyrészt a megjelent kedvező GDP-adat támasztott alá. Ehhez képest Prága 1,3, Varsó pedig 0,5 százalékot emelkedett, míg Moszkva 1,1 százalékot esett. Mindeközben Járai Zsigmond felügyelőbizottsági elnökként kerülhet vissza a jegybankba.

Munkatársunktól
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mélyről indult reggel a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, részben a kínai kamatemelési félelmek miatt. A kezdeti negatív hangulathoz hozzájárult az ír adósságválság kapcsán megjelent pletyka, miszerint 80 milliárd eurós mentőcsomag készül Írországnak.
A megjelent kedvező magyar gazdasági növekedést (GDP) jelző adat hatására azonban felfelé indult el a mutató, amely 22 126,41 pontig meg sem állt. Ez 1,93 százalékos, vagyis 418,51 pontos emelkedésnek felelt meg, ami mellé átlagon felüli, 27,3 milliárd forintos forgalom párosult.
Ebből a legnagyobb részt magasan az OTP hasította ki, amely 17,3 milliárd forintos forgalmat generált. Ezalatt a bank papírjai 0,3 százalékot javítottak. A Mol 3,2 százalékot erősödött 5,8 milliárd forintos forgalomban. A Richter 1,7 százalékkal jutott feljebb, míg részvényei 2,6 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A kisebbik gyógyszergyártó, az Egis eközben 2,9 százalékkal ugrott meg. A Magyar Telekom 2,7 százalékos bővülést produkált egymilliárd forintos forgalomban. A CIG Pannónia biztosító tőzsdei létének ötödik napján 0,6 százalékot emelkedett. A társaság felügyelőbizottságának elnöke, Járai Zsigmond visszatérhet a Magyar Nemzeti Bankba (MNB): az Index.hu információi szerint ugyanis keddtől a jegybank felügyelőbizottságát vezetheti majd, miután az Országgyűlés jövő héten kinevezi.
A kisebb papírok közül nyilvánosságra hozta harmadik negyedéves eredményeit az Állami Nyomda, amely a vártnál sokkal kedvezőbb számokkal rukkolt elő.
A kedvező GDP-adat tegnap ahhoz volt elegendő, hogy megállítsa a hazai fizetőeszköz utóbbi napokban látott zuhanását. Csütörtökön már 277 felett is járt a forint/euró árfolyam, ám a hét utolsó napján kora este 276,45–276,95 forintot ért az európai közös pénz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.