Jön Satriani, a gitár modern virtuóza

Lengyel Viktor
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Satriani, korunk egyik legelismertebb gitárvirtuóza hétfőn este koncertezik a Papp László Sportarénában. Satriani zenei karrierje még a 80-as években indult, amikor gitártanárként hangszertudásra oktatta az akkor még ismeretlen Kirk Hammettet (későbbi Metallica-tag), és Steve Vai mára világhírűvé vált szólógitárost. A zenész saját bevallása szerint tizennégy éves korában, egy futballedzésen döntötte el, hogy gitáros lesz, azon a szomorú napon, amikor értesült Jimi Hendrix halálhíréről. Példaképének elvesztése annyira megviselte, hogy az edzést rögtön otthagyva hazament, és rövidesen beiratkozott egy gitártanfolyamra.
Első átütő sikerét az 1987-ben megjelent Surfing with the Alien című albummal érte el, amely akkor hosszú ideje az egyetlen instrumentális rocklemez volt, ami tekintélyes pozíciót szerzett a slágerlistákon. Az album sikereit meglovagolva játszott Mick Jagger szólóturnéján, később Ritchie Blackmore kiválása miatt rövid ideig csatlakozott a Deep Purple-höz. Saját albumaiból eddig több mint tízmillió példányt adott el, ezekkel tizennégy Grammy-jelölést, és számos egyéb zenei elismerést zsebelt be. A modern gitárzene óriása legújabb albumával turnézva hétfőn este nyolctól lép fel a Papp László Sportarénában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.