Képviselők a bíróság előtt

Három volt brit munkáspárti parlamenti képviselőnek bíróság elé kellene állnia a londoni legfelső bíróság megítélése szerint, amiért több ezer fontnyi hiteltörlesztéseket állítottak be képviselői elszámolásukba, miközben törlesztéseik már régebben lejártak.

2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította tegnap David Chaytor, Elliot Morley és Jim Devine arra vonatkozó fellebbezését a brit legfelső bíróság, hogy az egykori parlamenti képviselők ügyét ne büntetőbíróság, hanem a parlament elé vigyék. A The Daily Telegraph brit napilap hozta nyilvánosságra tavalyi cikksorozatában, hogy brit parlamenti képviselők milyen elképesztő címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket, amelyeket az adófizetők pénzéből fedeztek. David Chaytor 13 ezer font kölcsöntörlesztést állított be hivatali elszámolásába, holott a szóban forgó kölcsönt már korábban visszafizette. A Munkáspárt felfüggesztette párttagságát. Elliot Morley hasonló sorsra jutott, amiért 16 ezer font hiteltörlesztést állított be képviselői elszámolásába, holott a hitel törlesztése már régen lejárt. A három férfi egyike sem indulhatott az idei parlamenti választásokon egyéni jelöltként. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja őket, akár hét év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Tüntetés. A Konzervatív Párt székházát is megtámadták tegnap egy több mint 50 ezres londoni tüntetésnek a következményeként, amelyen diákok és oktatók tiltakoztak a konzervatív–liberális kormány oktatási tervei ellen. A brit kabinet háromszorosára emelné a jelenlegi tandíjat, és megkurtítaná az egyetemek állami finanszírozását. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.