Kérdés Gyurcsány mentelmi jogáról

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, érkezett-e a nyomozó hatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, s ha igen, ez négy héttel ezelőtt megtörtént-e.

Munkatársunktól
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budai Gyula szerint ugyanis a fenti körülményeket látszik megerősíteni az, hogy Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese múlt héten arról beszélt a Tisztelt Házban: „a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”. Ismeretes, Schiffer András (LMP) a sukorói telekcsereügyben hivatali viszszaélés bűntette miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc ellen. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője viszont múlt szerdán arról számolt be, hogy pillanatnyilag semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek döntenie kellene. Budai szerint ellentmondás van Belovics és Borbély szavai között. Az ügyészségi szóvivő szerint viszont nincs, hiszen a nyomozást nem a Legfőbb Ügyészség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség végzi, ha ez utóbbi szerv vizsgálja egy mentelmi joggal védett személy büntetőjogi felelősségét, még nem jelenti automatikusan azt, hogy a legfőbb ügyész asztalán van a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány.
Bővebben a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.