Kialakulóban az unió távlati agrárpolitikája

Dénes Zoltán
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöldebb, méltányosabb, hatékonyabb és eredményesebb közös agrárpolitikára van szükség az Európai Unióban – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Dacian Ciolos uniós agrárbiztos, miután az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén bemutatta az Európai Bizottságnak a 2013 utáni közös agrárpolitikáról szóló javaslatait. A bizottság közleménye kiemeli, hogy a közvetlen kifizetések újraelosztása, átalakítása és célzottabbá tétele rendkívül fontos, mint ahogyan az is, hogy ez objektív és méltányos szempontok alapján történjen. A bizottság támogatja, hogy 2013 után is maradjon a kétpilléres rendszer. Az egyik pillér a közvetlen kifizetéseket és piaci intézkedéseket tartalmazza, a másik a többéves vidékfejlesztési intézkedéseket öleli fel. Fontos közlés az is, hogy a közvetlen kifizetések jövőbeli rendszerét nem múltbeli referencia-időszakok, hanem objektív kritériumok alapján akarják meghatározni.
Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő szerint félő, hogy a bizottság az agrárköltségvetés jelentős mértékű csökkentését készíti elő. A néppárti képviselő emlékeztetett arra, hogy csatlakozásunk óta a magyar gazdák mindig rosszul jártak az agárpolitika változtatásával. A cukorreform következtében például ötből négy cukorgyárunkat bezárták. 2008-ban megszüntették a kukoricaintervenciót, ennek következtében jelentősen nőtt a gazdák kiszolgáltatottsága a multinacionális gabonakereskedő cégekkel szemben. Az Európai Unió az utóbbi években jelentősen emelte a tejkvótákat, ami a 2009-es tejválsághoz, a tejárak zuhanásához vezetett. Az Európai Bizottság jelenlegi közleménye szerint a közös agrárpolitika fő feladata az élelmiszer-biztonság garantálása. A dokumentum ugyanakkor semmilyen választ nem ad arra, hogy ezt hogyan kívánják megvalósítani. Sőt, néhány javaslat éppen ellentétes ezzel a céllal – mutatott rá Glattfelder Béla.
A közvetlen kifizetések az Európai Bizottság szerint három elemből állnának. Az első elem egy mindenkinek járó, viszonylag alacsony összegű alaptámogatás lenne. A második elem a közös agrárpolitika még környezetbaráttá tételét szolgálná, ami bizonyos környezetvédelmi szolgáltatások esetén járna. A harmadik elemet a kedvezőtlen természeti adottságú területeken járó kiegészítő támogatás alkotná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.