Kiárusítja régi fegyvereit a honvédség

Munkatársunktól
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézifegyvereket, egykor harckocsikban használt géppuskákat, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és bombákat is kínál eladásra a honvédség – közölte tegnap a Népszabadság. A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség inkurrens fegyverzettechnikai szakanyagokat kínál értékesítésre, amelyre december 6-ig várja a pályázatokat. Nagyobb készlet vásárolható AK–47-es gépkarabélyból, eladnak SZVD távcsöves puskát, DP típusú golyószórót, DTM és KGKT géppuskát és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat, illetve Sztrela–1 típusú rakétákat is. A tenderkiírás szerint nagyobb mennyiségben beszerezhetők ötszáz kilós gyújtóbombák, és megvásárolhatók R–60-as rakéták is, amelyek a MiG–29-es vadászgépek fegyverei voltak. Az eszközök megvásárlására persze csak fegyverkereskedelmi engedéllyel rendelkező cégek jelentkezhetnek, a továbbadásukhoz pedig reexportengedélyre van szükség.
Mint arról korábban többször beszámoltunk, az inkurrencia eladására még 2004-ben miniszteri biztost jelöltek ki Gömbös János személyében, őt azóta menesztették ebből a pozícióból. Korábban számtalan eszközt, többek között lőszereket, tüzérségi és harci járműveket értékesítettek a honvédségtől.
Gömbös eltávolítása vélhetőleg annak is köszönhető, hogy ezeknek a nagy részét gyakorlatilag ócskavasként adták el hulladékkereskedőknek, köztük Veres János szocialista pénzügyminiszter korábbi üzlettársának, az adócsalásért börtönbe került Kabai Károlynak. Az értékesítésekről az Állami Számvevőszék is megállapította, hogy az eladott eszközökért az elérhetőnél kisebb bevételt értek el. Kabaiéknak ráadásul még több száz millió forint állami pénzt is kifizettek az előző választási ciklusokban a megsemmisítésért.
A HM nemrég vizsgálatot rendelt el, mert lapunk beszámolt arról, hogy százszámra adták el a hadsereg BMP harci járműveit is, darabonként kevesebbért, mint amennyiért jelenleg a legolcsóbb személygépjármű megvásárolható Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.