Kibővül a PSZÁF jogi eszköztára

Hírösszefoglaló
2010. 11. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendeletalkotási lehetősége lesz a jövőben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének, és változik a szervezet jogállása is annak a törvénymódosításnak az értelmében, amelynek általános vitája tegnap kezdődött el a parlamentben. Persze a PSZÁF elnökére is vonatkozik néhány megkötés, az általa hozott rendelet sem törvénnyel, sem kormányrendelettel, sem pedig a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletével nem lehet ellentétes – értesült a távirati iroda. A javaslat szerint a felügyelet önálló alkotmányos szervvé válik, és elnökét a miniszterelnök javaslatára az államfő nevezi majd ki. A vezető mandátuma hat évre szól.
Az új szabályok egyik legvitatottabb pontja az úgynevezett pénzügyi békéltető testületek felállítása. A kritikusok szerint a jelenleg működő békéltető testületek jól látják el a feladatukat, ezért nincs szükség külön a pénzügyekkel foglalkozó szervre. A felügyelet ugyanakkor nemrégiben azzal indokolta a pénzügyi testület alapítását, hogy a pénzintézetek eddig nem igazán vették komolyan a békéltető testületek döntéseit.
Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár tegnapi expozéjában kiemelte: szükség van egy hatékony és erős, a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó pénzügyi felügyeleti rendszerre. Ennek érdekében a szervezet közérdekű pert is indíthat a fogyasztók érdekében. Dancsó József, a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a vita során elmondta: a közérdekű érdekérvényesítés fogyasztóvédelmi szempontból jelentős lépés, mert a PSZÁF önállóan is el tud járni, ha olyan tendenciákat lát, amelyek károsak az ügyfelek számára.
Tukacs István, az MSZP vezérszónoka azt kérdezte, miért tárgyalják sürgősséggel a javaslatot. – Ez a tárgyalási mód semmi másra nem jó, mint kizárni az érintetteket, ez pedig hiba – fogalmazott. – Jelenlegi formájában a javaslatot a szocialisták nem támogatják – közölte.
Seszták Oszkár, a kisebbik kormánypárt vezérszónoka úgy látja, kifejezetten előnyös, hogy sürgősséggel tárgyalják a tervezetet, hiszen a változások a fogyasztók védelmében történnek. Vágó Gábor, az LMP politikusa azt hiányolta, hogy a fogyasztói csoportok nem kerültek bele a PSZÁF hatáskörébe. Mint mondta, ezek pénzügyi szolgáltatást végeznek, kontroll és felügyelet nélkül. Az LMP és a Jobbik is jelezte, hogy számos módosító javaslatot nyújtanak majd be a törvényhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.