Kihasznált magyarok Svédországban

Győr Ágnes
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt bűncselekmény, ezért nem nyomoz a rendőrség annak a magyar vállalkozónak az ügyében, aki az ATV információi szerint rabszolgasorban tartott és dolgoztatott több magyar férfit Svédországban – tudta meg lapunk a tartományi rendőrség munkatársától. A televíziós csatorna internetes oldalán a minap azt lehetett olvasni, hogy egy Munkforsban élő magyar kisvállalkozó itthonról toborzott embereket az építkezési vállalatához. A jelentkezőkkel azonban az ígért bérnek csak töredékéért végeztetett kemény munkát, s embertelen körülmények közt tartotta őket. A férfit elvileg az egyik dolgozója buktatta le, aki hazaszökött, és elmesélte az Atv.hu-nak, hogy min ment keresztül. A Värmlands Folksblad (VF) helyi lap értesülései említést tesznek egy 63 éves Bimbó László nevű magyar férfiról, aki munkforsi otthonából interneten keresett magának munkásokat. Azt ígérte nekik, amennyiben kiutaznak, s az építkezési vállalatánál dolgoznak, havi tizenkétezer svéd korona (360 ezer forint) ütheti a markukat. Ezzel szemben a jelentkezők négyezer koronát (90 ezer forintot) kaptak. A román és magyar férfiaknak naponta 13 órát kellett dolgozniuk még a hétvégéken is.
– Valóban érkezett hozzánk korábban egy bejelentés, de ez személyes konfliktusról szólt. Lehet, hogy Bimbó László nem tartotta magát, ahhoz, amit a dolgozóknak szóban ígért, bűncselekmény azonban nem történt – fejtette ki a tartományi rendőrség szóvivője. Jan Asker, a svéd építkezési munkások szakszervezetének munkatársa elmondta: Bimbó László már húsz éve Svédországban él, s azt állította, hogy cége után Magyarországnak fizet adót. Amikor a közelmúltban felkerestem a vállalkozót, a férfi hat embert foglalkoztatott. Közülük hárman – két magyar és egy romániai férfi – már múlt hét végén elhagyták az országot – fejtette ki. Hozzátette, hogy a svéd adóhatóság kivizsgálja az ügyet, s amennyiben kiderül, hogy Magyarországon sincsen bejelentve a férfi cége, ismét a rendőrég veszi át az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.