Kiknek üzenhetett Császy Zsolt?

Dénes Zoltán
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hívatlanul jelent meg tegnap a székesfehérvári bíróságon Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi értékesítési és jogi igazgatója, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Mint kiderült, a sukorói telekcsere semmisségét tárgyaló perre saját kérésére vezették elő bilincsben a büntetés-végrehajtó intézet dolgozói.
Bírói kérdésre előadta, felmerült benne, hogy valamelyik fél oldalán beavatkozik a perbe, mivel az előző tárgyalás során – amikor tanúként idézték be – azt tapasztalta, hogy a bíróságnak nem áll rendelkezésére elegendő dokumentum, amire alapozva „megfelelő” döntést hozhatna. Hogy pontosan milyen dokumentumokra utalt, nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy ezek kinek a felelősségét vetnék fel. A tárgyalásról ugyanis kivezettették, és csak ügyvédje hallgatta végig a dokumentumok alapján elkezdődött bizonyítási eljárást. Végül a tárgyalás után sem derült ki pontosan, milyen esetben avatkozna be a perbe Császy Zsolt.
Emlékezetes, 2008 nyarán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adásvétellel kombinált csereszerződéssel adta el Joav Blum üzletembernek az állam tulajdonában lévő hetvenhektáros Velencei-tó melletti területet. Az ügyben nyomozás indult, és az állam immár a szerződés semmisségét is ki szeretné mondatni a bírósággal.
A nyomozás során az ügyészség Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon korábbi szocialista miniszterelnököket is kihallgatta, s megállapította, hogy az ügylet megvalósulása esetében az államot másfél milliárd forintos kár érheti. Az MNV akkori vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot a vádhatóság október végén őrizetbe vette. A főügyészség Tátrai Miklóst különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Császy Zsoltot pedig ugyanezen cselekményhez nyújtott bűnsegédlettel gyanúsítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.