Kínos levél Gyurcsányról

Küszöbön áll Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, szocialista országgyűlési képviselő büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanpanamában – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula.

Dénes Zoltán
2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző kormány gyanús állami földügyleteinek kivizsgálására felkért miniszterelnöki megbízott ennek kapcsán egy olyan elektronikus levélről is említést tett, amit Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. akkori vezérigazgatója írt Winkler Gyula korábbi szocialista miniszterelnöki megbízottnak.
„Gyula, csak úgy barátilag: legalább Ti ne velünk töröljétek fel a padlót. Az ügyről mindent tudnak a ma is a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó urak. Átküldjem azt az emlékeztetőt, amivel a miniszterelnök rendeli el a csereügyletet?” – ismertette a levél tartalmát Budai Gyula.

*

Emlékeztetett: a legfőbb ügyészhez intézett kérdésére arról tájékoztatták, hogy „a főügyészség vizsgálja a mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”. Mint mondta, ezt annál inkább is vizsgálnia kell, mert Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetőjének feljelentése kifejezetten mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségének kérdéskörével kapcsolatos. Budai véleménye szerint Belovics Ervin főügyészhelyettes válasza alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András a sukorói telekcsere ügyében konkrétan őt nevesítette a hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentésében.
Budai Gyula kijelentette: egyértelműen meghatározható, hogy a legfőbb ügyész előtt Gyurcsány Ferenc mentelmi jogára vonatkozó indítvány van, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség terjesztett elő. Mint mondta, tudomása van arról, hogy már körülbelül négy hete Kovács Tamás legfőbb ügyész előtt van ez az előterjesztés. Ezért – tette hozzá – azt reméli, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi szabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését érintően, és „nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek”.
Molnár Csaba (MSZP) szerint Budai Gyula brutálisan, nagy nyilvánosság előtt megfenyegette a legfőbb ügyészt, és politikai megrendelést fogalmazott meg.
Megkeresésünkre Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője határozottan cáfolta, hogy Kovács Tamás asztalán várna döntésre a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) előterjesztése. Felhívta a figyelmet arra, hogy további információkat nem mondhat, mivel azzal veszélyeztetné a nyomozást, amivel bűncselekményt követne el. Így érthetően hiába kérdeztük arról, hogy esetleg létezik-e olyan előterjesztés a nyomozó hatóság részéről, ami nem a főügyészek előtt van, hanem a Legfőbb Ügyészség valamelyik főosztályán vár döntésre.
Az ügyészség tavaly áprilisa óta vizsgálja a sukoróiként elhíresült ügyet, amelynek során a vagyonkezelő két Pest megyei gyümölcsösre cserélte a Velencei-tó partján fekvő hetvenhektáros, állami tulajdonban lévő területét. A nyomozó hatóság az eljárás során a vagyonkezelő egykori vezetőit és Bajnai Gordon, illetve Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnököket is tanúként hallgatta ki, s megállapította, hogy az ügylet miatt az államot több mint 1,3 milliárd forintos veszteség érte. Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a szervezet értékesítési és jogi igazgatóját előzetes letartóztatásba helyezték.

Papcsák lemondott. Papcsák Ferenc lemondott az elszámoltatásért felelős kormánybiztosi posztjáról október 29-i hatállyal, mivel az öszszeférhetetlen a zuglói polgármesterséggel. Szijjártó Péter az MTI-vel közölte, a jogi helyzet megoldásáról napokon belül döntés születik. A miniszterelnöki szóvivő rögzítette, az elszámoltatás és a korrupció felszámolása a nemzeti ügyek kormányának legfontosabb feladatai közé tartoznak. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.