Kísért Paul Lendvai múltja

Önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai – derítette ki a Heti Válasz, amely mai számában dokumentumokkal támasztja alá állításait. A magyar származású, Ausztriában élő újságíró tegnap a Klubrádióban nevetségesnek nevezte a lap információit, és állítja: soha nem szolgáltatott bizalmas információt magyar szerveknek.

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paul Lendvai, a jelenleg is Ausztriában élő magyar újságíró a Heti Válasz birtokába került egyik irat szerint a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hazai (például Konrád Györgyöt, Csoóri Sándort) és külföldi értelmiségieket (Susan Sontagot, Timothy Garton-Asht) összehozó 1985-ös ellenzéki csúcsról. Lendvai azonban nem csak rendezvényekről informált: más esetekben beszámolt az osztrák televízióban tervezett műsorának hangvételéről, és a diktatúra ízlésének tökéletesen megfelelő adást készített 1956-ról. A lap szerint e cselekedetek súlyosságának megértéséhez érdemes felidéznünk, micsoda vihart kavart a magyar közéletben, amikor időről időre kiderült: egy-egy író vagy könnyűzenész – sokszor zsarolás alatt – beszámolt környezetéről a kommunista állambiztonságnak.

*

Lendvain azonban semmifajta kényszer nem volt, amikor a nyugati szabadságból informálta a diktatúrát.
A Heti Válasz információira tegnap a Klubrádió reagáltatta Paul Lendvait. Az újságíró nevetségesnek nevezte a Heti Válasz megállapításait, és hozzátette: mint ahogy millió papírban le van írva, őt és családját több mint negyven éven keresztül figyelte a diktatúra. – A belügy még a 80-as évek közepén is ellenséges elemként írt le egy jelentésében. A legveszélyesebb felforgató elemnek tartottak, az, hogy én ötévi feketelista után Magyarországra jöhettem, annak volt a következménye, hogy megírtam Bruno Kreisky osztrák kancellár önéletrajzát. (…) Ő segített nekem, hogy levegyenek a feketelistáról – hangsúlyozta Lendvai, aki állítja, soha semmiféle bizalmas információt nem szolgáltatott magyar szerveknek.
Paul Lendvai 1929-ben született Budapesten. Újságíróként a Kossuth Népe, a Szabad Nép és az MTI munkatársaként dolgozott, ám 1953-ban internálták. Visszatérése után az Esti Hírlapnál kapott munkát, majd 1957-ben Bécsbe távozott, s újságíróként folytatta pályafutását az osztrák rádiónál és televíziónál. Később az Europaische Rundschau főszerkesztője és társkiadója lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.