Kispista István halálára

Fábián Gyula
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betegséggel küzdve a kórházban még meghallgathatta az összeállítást saját munkásságáról Kispista István, a Magyar Rádió országszerte ismert munkatársa, s nem sokkal utána végleg elköszönt. Véget értek a riportutak, a falurádiós szolgálat, amelyben mindig elsők voltak a gondokkal küzdő vidéki emberek, a falu lakói.
Nehéz pályát szabott a munkahely, mert más volt a megkövetelés és más a valóság. Sértések, megbántások, igaztalan meghurcolások panaszait a félve fogalmazott levelek rendszeresen hozták a szerkesztőségbe, és menni kellett segíteni. Sok-sok megaláztatással járt, ha az újságíró az igazság nevében pártját fogta a bajbajutottaknak, de Kispista István vállalta a küzdelmet a megbántottakért. Falurádió, Kincses kalendárium, Válaszolunk hallgatóinknak, majd tényfeltáró nagy műsorok jelentették a megszólalás alkalmait, és a témákért folyton utazni kellett, mert a hitelességet az élőszó, a megkérdezettek vallomásai jelentették.
Sokat jelentett a szerkesztőségi közösség, amelyben őszintén szólhattunk magunk körében a bajokról, és az ilyen beszélgetésekben a másik megerősítőinek egyike ő volt, aki a hallgatót tartotta legfontosabbnak.
Hosszú éveket tölthettem barátommal, munkatársammal „egy kenyéren” falurádiós szolgálatban, és ő hazulról hozott humorral tudott bátorítani minket, közvetlen munkatársakat, „mert egyszer igazunk lesz, és azt is megérjük”. Fáradhatatlan volt. A fiatalokat elsőként vitte a kezdőutakra, és a technikai feladatokat is először sajátította el. A mások segítésére mindig volt ideje. Hosszú élet, küzdelmekkel rakott szép szolgálati út a nyolcvanhét esztendő, amely véget ért. És úgy teljesedett, ahogyan mindig mondta: „Egyszer mindnyájan hazamegyünk.” Azóta ő már megérkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.