Kitart Tuskék népszerűsége

Stier Gábor
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchét százalékkal vezeti egy héttel a lengyelországi önkormányzati választások előtt a pártok népszerűségi listáját a kormányzó Polgári Platform (PO). A Homo Homini közvélemény-kutató intézet felmérése alapján a második helyen 23 százalékkal az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) áll, őt követi 16-tal a Baloldali Demokraták Szövetsége (SLD) és a kisebbik kormánypárt, a Parasztpárt 7,5 százalékkal. Elemzők az adatokat értékelve felhívják a figyelmet arra, hogy Donald Tuskék ugyan magabiztosan vezetik a listát, népszerűségük azonban 40 százalék alá esett. Mint fogalmaznak, ez a trend különösen figyelmeztető lehet a jövő évi parlamenti választások előtt, ha figyelembe vesszük, hogy a PiS-t a közvélemény-kutatók általában alulmérik. Veszélyes lehet a PO-ra az is, hogy a baloldal mintha kezdene magára találni, és a kormányzásban csalódott, Jaroslaw Kaczynskiéktól idegenkedő választók rájuk szavazhatnak.
A kampány leghangzatosabb híreit a legerősebb ellenzéki párt, a PiS szolgáltatja. Jaroslaw Kaczynski legutóbb azzal igyekezett felhívni magára a figyelmet, hogy távol maradt a nemzetbiztonsági tanács ülésétől.
Mint fogalmazott, Donald Tuskék megszállták az államot, a kormány külpolitikája pedig nem védi eléggé a lengyel érdekeket. A sajtó hangos volt attól is, hogy a PiS kizárta soraiból a Jaroslaw Kaczynski elnöki kampányát vezető Joanna Grazyna Kluzik-Rostkowskát, ami szintén a párt radikalizálódásáról árulkodik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.