Klaus korlátozná az alkotmánybíróságot

Somogyi Mátyás
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Václav Klaus államfő úgy véli, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) szándéka, hogy a képviselőház által a minap gyorsított eljárással elfogadott megszorító intézkedéscsomagot megtámadja az alkotmánybíróságon, a demokrácia végét jelentené Csehországban. Mint nyilatkozta, a törvényekről a parlamentben, nem pedig a bíróságokon kell dönteni. A szociáldemokraták által kifogásolt gyorsított eljárást technikai részletkérdésnek nevezte. Bohuslav Sobotka, a CSSD ügyvezető elnöke reagálásában rámutatott: az ellenzék elidegeníthetetlen joga vitás kérdésekben az alkotmánybírósághoz fordulni, s e jog alkalmazását az államfő sem tilthatja meg.
Klaus egy másik nyilatkozatával a prágai fővárosi koalíciós tárgyalásokon részt vevő pártvezetők kedélyeit borzolta fel. A Polgári Demokrata Párt (ODS) alapító atyja ugyanis azt mondta, nem dőlt össze a világ azután, hogy Brnóban, Ostravában és Pilsenben ODS-CSSD-nagykoalíció jött létre, s ha ehhez hasonló kifejlet mutatkozik Prágában is. A szociáldemokraták szerint kár, hogy Klaus nem veszi észre: az ODS prágai szervezetére az egész ország úgy tekint, mint „a vállalkozó keresztapák által irányított korrumpált rablógarnitúrára”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.