Korkedvezményes nyugdíj a nőknek

Elképzelhetőnek tartja a kormányfő, hogy az idén központilag befagyasztott gázárak jövőre már ismét a piaci szempontok szerint alakulnak, vagyis 2011-től ismét lehet gázáremelés – erről tegnap a késő estébe nyúló kormányülés előtt beszélt Orbán Viktor.

Török László
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanácskozáson egyébként nem született ebben az ügyben döntés. A kabinet a kiszivárgott hírek szerint foglalkozott a középtávú energiastratégiával, és értesüléseink szerint döntöttek a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásának menetéről is. A Fidesz választási programjában tett ígéretet arra, hogy a nők 40 évi szolgálati viszony után nyugdíjba vonulhatnak. A forrás biztosításához fél százalékponttal – 9,5-ről 10 százalékra – emelnék a munkáltatók által fizetett nyugdíjjárulékot. Az előzetes számítások szerint az ígéret beváltása 40 milliárd forintnyi többletkiadást jelenthet a költségvetésnek. A kormány megbízta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a kedvezményes nyugdíjba vonulás részleteit szerdáig dolgozza ki.
A kormányfő a 98 százalékos különadóról egyébként a tegnapi kormányülés előtt azt mondta: az rendben van. Az ellenzéki pártok és szakszervezetek Lázár János fideszes frakcióvezető javaslatában azt kifogásolták, hogy a teher érintené a hosszú éveken keresztül közfeladatot ellátó személyeket, például a pedagógusokat és az ápolókat is. Múlt hét végén a frakció vezetője jelezte, módosító indítványokkal megoldják ezt a problémát. A Hír TV KDNP-s körökből úgy értesült: a Fidesz mégsem támogatja, hogy kétmillió forintról 3,5 millióra emeljék a közalkalmazottak végkielégítésének felső határát, vagyis hogy csak az e fölötti összeg után kelljen a 98 százalékos különadót megfizetni. A kormányülésen, amely lapzártakor még tartott, nem tárgyaltak a különadóról.
Továbbiak a 3. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.