Korlátozzák a spekulációt

Hírösszefoglaló
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap az Európai Parlament megszavazta azt az új keretszabályozást, amelynek révén a spekulációs tőzsdei alapok ellenőrizhetőbbek lesznek az unióban. Ezek az alapok az egész világon jelen vannak, és ezermilliárd eurós nagyságrendű összeget kezelnek.
Az úgynevezett alternatív befektetési formákra, köztük a tőkebefektetési alapokra, ingatlanalapokra, nyersanyagalapokra vonatkozó szabályozás egyik kulcseleme az az úgynevezett útlevélrendszer, amelynek alapján az egyik tagországban jóváhagyott alapok más államok befektetői számára is elérhetővé válnak, de cserében a résztvevőknek bizonyos átláthatósági és kockázatkezelési alapelvekhez kell tartaniuk magukat – írja az MTI. Az új jogszabály regisztrálási és jelentési kötelezettséget ír elő, és rendelkezik az alapoktól elvárt tőkekövetelményekről is. Az engedélyezett termékeket egységes uniós előírások alapján lehet majd forgalmazni az egész EU-ban. Az unióban várhatóan 2013-tól lesz érvényben a szigorúbb rendszer, a külső alapkezelőkre vonatkozó szabályozás pedig 2015-től lép hatályba. Az alternatív befektetési alapok szabályozásáról a pénzügyi és gazdasági válság tanulságai alapján döntött az uniós parlament. Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő úgy ítélte meg, a jelentés komoly előrelépést jelent a befektetők védelmének megerősítésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.