Közepes és elégséges

V Í V Á S

2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly az antalyai vívóvébén a törököknek a jobb napokon sem sikerült húsz fizető nézőt becsalogatniuk a csarnokba, de most Párizsban ilyesmi miatt nem kell hogy fájjon a rendezők feje. A Champs-Élysées-n a Grand Palais-ba nem csak a Monet-kiállítás vonzza a tömegeket, az aulában a pástok köré felállított lelátók rendre megtelnek már délelőtt is, ami négy és fél ezer érdeklődőt jelent. Dacára a biztatásnak, a házigazdáknak még nincs érme, de ez az ő bajuk; a miénk pedig az, hogy nekünk sincs. Férfi kardozóink közül Szilágyi Áron jutott a legtovább, aki három győzelem után a negyeddöntőben 15-7-re kapott ki a címvédő, most másodikként zárt német Limbachtól, és végül a 6. helyen kötött ki. Iliász Nikolász a 16, Nemcsik Zsolt a 32, Decsi Tamás a 64 között esett ki; s amíg Nemcsiket némileg menti, hogy őt az újdonsült világbajnok koreai Von Vu Jong verte 15-12-re, addig a hatodik kiemelt Decsit az első körben ugyanennyire egy argentin, ami viszont nem kicsit kínos… Iliásztól kétségkívül bravúr volt a harmadikként rangsorolt koreai Gu Bon Gil kiejtése, Nébald György szövetségi kapitány ebbe is kapaszkodott, amikor közepesre minősítette a szereplést. Ehhez női vonalon érdemben csak Nagy Orsolya tett hozzá, aki a legjobb 16-ig jutott, Benkó Réka, Pető Réka és Várhelyi Anna a selejtező abszolválása után a főtábla első fordulójában elköszönt.
Miként tegnap a férfi tőrözőknél Berjozkin Antonnak és Gátai Róbertnek is már a 64 között véget ért a verseny, és itt igazából az volt a meglepetés, hogy Bíró Péter ment egy kört. Női tőrben jóval többet vártunk, legalább azt, hogy valaki eljut a legjobb nyolcig, de Mohamed Aida és a fiatal Kreiss Fanny egyaránt lecövekelt a 16 között. Utóbbi az ötszörös olimpiai bajnok olasz Vezzalitól kapott ki, emiatt nem lehetett elmarasztalni, s már azzal is papírformát borított, hogy – peches sorsolásunk miatt – a 64 között a kiemelt Varga Gabriellát győzte le. Váratlan volt Knapek Edina kiesése is, utána bizony nála eltört a mécses, s később a megbízott szövetségi kapitány, Solti Antal sem ugrott ki a bőréből örömében: „Ha osztályoznom kell, akkor Fannynak adhatok négyest, és a magyar férfi tőrvívás jelen helyzetében a fiúk is elfogadható teljesítményt nyújtottak. Ám ne ámítsuk magunkat, az összkép elégséges. A lányoknál Aidának a szülés utáni visszatérése csak majdnem lett sikeres. Főként tőle vártam a nyolc közé kerülést, de az olasz Di Francisca ellen, aki amúgy a világranglista negyedik helyezettje (s a nap végén vb-aranyérmet szerzett – a szerk.), rossz taktikát választott. Edina pedig az asszója közben elvesztette a fonalat, s bár utána megtalálta, a végén mégis kikapott. Így amit elterveztünk, azt nem sikerült megvalósítani, ez a szomorú igazság.”
Tény, nem vidám a helyzet.

Ezüst és bronz. A kerekes székes vívók világbajnokságán, ugyancsak a Grand Palais-ben férfi tőrben Szekeres Pál ezüst-, női tőrben Dani Gyöngyi bronzérmes lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.