Közepes tokaji termés

Hírösszefoglaló
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közepes évjáratúként értékelte az idei szőlőtermést Kiss István, az állami kézben lévő Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója. Az MTI-nek nyilatkozó vezérigazgató emlékezetett arra, hogy az idei év kezdete nem kecsegtetett jó szőlőterméssel, mert a hűvös, csapadékos időjárás a tőkéket is megviselte. Egy kis kárpótlást kaptak azonban a természettől, hiszen a késői száraz ősznek köszönhetően jóval több lett az aszú a tavalyihoz képest. Mint mondta, a szüret kezdetén úgy látták, nem lesz semmi az idei bortermésből, az aszúsodásnak kedvező időjárásnak köszönhetően azonban a helyzet pozitív irányba fordult, és így végül átlagosnak mondható termésminőséget értek el.
– A sok csapadék hatására az aszúsodás, a nemes rothadás folyamatában a főszerepet játszó botritisz gomba károkat is okozott, még a fürtöt is megtámadta, visszavetve a termést. Ami viszont megmaradt, az most szépen aszúsodott. Első és másodosztályúként jelezték a szemeket, így ígéretes, szép aszús év az idei. A savtartalom is megfelelő a tokaji borokhoz, ami azért szükséges, hogy hosszú évekig tudják érlelni a nedűt – folytatta az értékelést Kiss, hozzátéve, hogy a tervekhez képest háromszoros mennyiséget vásároltak fel az aszúszemekből, de ez még így is kevesebb egy átlagos évhez viszonyítva.
A kereskedőház előzetesen 400 mázsa körüli aszúra számított, végül 700 mázsát vásárolt fel. Az első osztályú aszúért kilónként 1300 forintot fizettek, az 55–60 fok közötti másodosztályúért 1100, az 50–55 fok közötti aszúért 900 forintot adtak. Idén is zömmel az 55–60 fok közötti aszú volt túlsúlyban. Kiss István becslése szerint a borvidéken összességében mintegy ezer mázsa aszút vásároltak fel. Ez nem azt jelenti, hogy nincs már több aszú Tokaj-Hegyalján, hanem azt, hogy a felvásárlás befejeződött, már csak azok szüretelnek aszút, akik maguknak termelnek. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as esztendő nagyon kedvezett a szőlőnek, és a minőség is megfelelő volt. A vezérigazgató úgy látja, a készletüket el tudják majd adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.