Közös célok Berlinnel

Az európai integrációval kapcsolatos érdekeink, értékeink közösek, egy erős, mélyülő integrációban, a fiskális fegyelemben vagyunk érdekeltek – nyilatkozta tegnap Martonyi János külügyminiszter, aki kétoldalú megbeszélést folytatott Berlinben német kollégájával, majd felszólalt a 20. alkalommal megrendezett német–magyar fórumon.

2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai romastratégia. A cigányság felemelésének útja az oktatáson keresztül vezet – nyilatkozta Martonyi János a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilapban tegnap megjelent interjúban. A külügyminiszter elmondta, az óvoda- és iskolalátogatást a családi pótlék folyósításának feltételéül szabja a magyar kormány; ha a gyerek nem jár iskolába, a szülők készpénz helyett csak természetben kapják a családi pótlékot. Martonyi János közölte, a romák gazdasági és társadalmi integrációját közös európai stratégiának kell felvázolnia. (K. Z.)


A legfelsőbb szintű magyar–német tárgyalásokon semmi sem érzékelhető azoknak a híradásoknak a hangulatából, amelyekben a németországi sajtótermékek negatív képet festenek Magyarországról – válaszolt lapunk erre vonatkozó kérdésére Martonyi János. A külügyminiszter szerint ennek éppen az ellenkezője igaz: a hivatalos tárgyalásokon a németek a két ország közötti mély barátságot, a közös célok megvalósítását hangsúlyozzák, egyben fontosnak tartják a gazdasági fegyelmet, a költségvetési hiánycélok betartását. Martonyi elmondta, a 2011 januárjában kezdődő soros magyar EU-elnökség idején Németország az európai gazdasági koordináció terén a jogalkotási folyamat előmozdításában, egy válságkezelő mechanizmus létrejöttében érdekelt.
Guido Westerwelle német külügyminiszter közös német–magyar érdekeknek nevezte a nyugat-balkáni országok európai integrációját, a keleti partnerségi programot, a Nabucco gázvezeték megépítését és a költségvetési fegyelmet, amelyért minden tagállamnak magának kell vállalnia a felelősséget, és amelynek teljesítéséért Magyarországnak tisztelettel adózik Németország.
Erős, sikeres Németország nélkül nincs erős, sikeres Európa – nyilatkozta Martonyi János, utalva arra, hogy a magyar gazdaság állapota is nagy részben a német gazdaság teljesítményétől függ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.