Lady Gaga és az egymilliárd klikkelés

Korunk könnyűzenei világának egyik legvitatottabb szereplője, Lady Gaga holnap este mutatja be a saját maga által pop-elektro operaként jellemzett szuperprodukciót a Papp László Budapest Sportarénában. Az elmúlt két évben a huszonnégy éves Lady Gaga a hirtelen villanásokban gazdag pop történelmében is szokatlan lendülettel jutott pályája csúcsára. A gyorsan jött népszerűség okai a jelenség hátterébe, a modern könnyűzene kulisszái mögé vezetnek.

Lengyel Viktor
2010. 11. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifordult önmagából napjaink sztárkultusza. A csillagok ma a YouTube-on születnek, pillanatok alatt szikráznak fel, majd gyakran másnapra le is áldoznak. Az érdeklődést napról napra táplálni kell; a magánélet belső titkai, a testszagú sztárpletykák tapasztják tekintetünket a semmiből lett hírességekre. A tudatos manipuláció külön szakma, amely független a tehetségtől és az adottságoktól.
Lady Gaga 2008-ban robbant be a zenei közéletbe vakító ezüstszőke hajával. A kortárs divatvilág legszélsőségesebb ruháiban pózolva azonnal magára vonta a közönség figyelmét. Provokatív és szexuális energiától fűtött klipjeire már több mint egymilliárdan kattintottak; abszolút rekord. Pedig első blikkre semmi különös nincs a könnyű slágereket gyártó celofándíván. Csakhogy ez a 155 centi magas, még csak nem is különösebben csinos nő rájött, mivel férkőzhet be a sztárvilágba.
A popzene történetének legnagyobbjai, Madonna, David Bowie vagy Freddie Mercury mintájára Lady Gaga minden perce médiaesemény. Tudatosan felépített karakter, élete nem csak a nyilvánosság előtt zajlik – a nyilvánosság kedvéért született. Napról napra eljátssza, hogy sugárzó, extravagáns világsztár, kitárulkozó, áttetsző istennő, akinek titkaiba bárki exkluzív betekintést nyerhet.
A bulvárhírekre éhes fogyasztók millióinak kíváncsisága élteti a Lady Gaga-jelenséget. Nem a zenei produkciója miatt figyelemre méltó ez a kis nő, hanem tudatossága és akaratereje miatt, amelylyel fel tudta építeni a sztárkultuszt maga körül. Egy nyilatkozatában fő műveként a saját életét nevezte meg.
2010-ben nyolc kategóriában vitte el az egyik legnagyobb könynyűzenei elismerésnek számító MTV Music Awards díjait. Nyers húsból varrt öltözékben lépett a színpadra, hatalmas megrökönyödést váltva ki a közönségből.
Az érvényesülés útjai megváltoztak. A hétköznapi kisember plasztikbálványainak világa kifordult önmagából. Nincsenek már illúziók: ami eddig rejtve maradt, mára a legapróbb részletességgel tudható. Ha zenei munkásságáért nem is, a popipart fricskázó szarkazmusáért mindenképpen megérdemelte a díjat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.