Legendák, tények, történelem

Olvasóinktól
2010. 11. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. levél (a Magyar Nemzet ügyfélszolgálatára beérkező olvasói észrevétel)
A mai újságban megjelent Körmendy Zsuzsanna Forgószélben című cikkének első mondataiban azt kérdezi: „Az a fiatal nő az ablakban. Áll, lengeti a magyar zászlót. Vajon mi lett vele?” Telefonált egy olvasónk, hogy ő ismeri ezt a „lányt”. Osváth Zsuzsannának hívják, és a Hajnóczi József utcában egy nagy piros téglás házban lakik.

2. levél
Kedves Körmendy Zsuzsanna!
Ön a Nézőpont rovat ’56-os vezércikkében nemrég arról elmélkedett, vajon ki volt az a lány, akit minden ’56-os televízió-híradásban látunk, amint a zászlót lengeti az ablakban. Barátnőm akkoriban együtt dolgozott az Anker közben a geodéziai vállalatnál Fehér Miklósné Nedeczky Dalmával (később elvált a férjétől). Dalma volt az, akit feltuszkoltak a zászlóval a rajzterem ablakába, ami a Kiskörútra nézett. Azóta mondogatjuk férjemmel, hogy a Dalma már megint ott van, csak ki ne essék…
Nem tudom, később mi lett vele.
Üdvözli:
Dr. Laczay Istvánné
egykori térképrajzoló

3. levél
Kedves Zsuzsanna!
Egy ismerősöm, idős hölgy, a Moszkva téren lakik, felhívott aznap reggel, amikor a Magyar Nemzetben megjelent az írásod a forradalomról, és a zászlót lengető fiatal nő képének felidézésével kezdődött. Neki ismerőse az illető – a kép az Anker közben készült, ’56-ban ott dolgozott –, most pedig a Bors utcában (Attila útnál?) lakik, ha jól értettem. 88 éves, egészséges, és ha akarnál vele beszélgetni, a címe, telefonszáma megvan.
Üdvözöl: Vathy Zsuzsa

4. levél
Kedves Zsuzsa!
Nagyon örültem a levelednek, de képzeld el, két telefon mellett ez a harmadik levél ebben az ügyben. Ezt mondják legendának. Szívesen fölkeresném a hölgyet, de vajon azonos-e a zászlót lengető lánnyal? Volt két levél, amelyben a név egyezett, de az illető hölgy nem akar találkozni senkivel sem, és állítólag igencsak megszenvedte az egész ügyet, amit nagyon is el tudok képzelni. Címét és telefonszámát nem hajlandó megadni. Úgy érzem, valóban ő lehet az a nő, aki ott állt az ablakban.
Barátsággal:
Körmendy Zsuzsanna

5. levél
Zsuzsa, az illető hölgy (én nem ismerem) 88 éves, és bizony beteg, azt mondja, majd a papírjait összeszedi, hogy a halála után meglegyenek, de senkinek nyilatkozni nem fog. Osvát (Ozsvát?) Zsuzsának hívják, és állítólag már „üzent” neki egyszer valaki, ne terjessze magáról, hogy ő van a képen, mert sokba fog kerülni. Állítólag a Kurír készített vele egy interjút. Szóval, az ember képzelete szegény ahhoz, hogy a valóságot utolérje.
Üdvözöl: Vathy Zsuzsa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.