Legfőbb ügyészi válaszra vár Budai

Bodacz Balázs
2010. 11. 17. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, érkezett-e a nyomozó hatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány, s ha igen, ez négy héttel ezelőtt megtörtént-e. Budai Gyula tegnap ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese múlt héten a parlamentben azt mondta: „a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”. Ismert, Schiffer András (LMP) a sukorói telekcsere ügyben hivatali visszaélés bűntette miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellen. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője múlt szerdán arról számolt be, hogy pillanatnyilag semmilyen olyan, mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek döntenie kell.
Budai szerint ellentmondás van Belovics és Borbély szavai között. A kormánybiztos tegnap közölte, információi szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozó hatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza. Budai szerint „hétfő-keddnek bőven elégnek kell lennie” Kovács Tamás legfőbb ügyésznek a nyilvánosság tájékoztatására.
Borbély Zoltán a fentiekre reagálva lapunknak elmondta: nem a Legfőbb Ügyészség, hanem a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálódik az ügyben, Belovics e szervezetről beszélt a parlamentben. Így, állítja, nincs ellentmondás: az, hogy a nyomozó főügyészség vizsgálja egy mentelmi joggal védett személy büntetőjogi felelősségét, még nem jelenti automatikusan azt, hogy a legfőbb ügyész asztalán van a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány.
Emlékezetes: az eddigi kormányzati vizsgálatok alapján úgy tűnik, a Gyurcsány-kormány az Álomsziget-, valamint a sukorói projektet úgy nyilvánította nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá, hogy a döntéshozatalban részt vevő kormánytagok – ezt dokumentumok igazolják – tudták: a kiemeltté nyilvánítás törvényi feltételei nem álltak fenn. Török Zsolt MSZP-szóvivő azt mondta, Budai és a Fidesz csak a figyelmet akarja elterelni arról, hogy hárommillió ember magánnyugdíj-megtakarítását és szintén hárommillió ember nyugdíjemelésének a felét „lopták el”, továbbá arról is, hogy több százezer közszférában dolgozó ember kirúghatóvá válik, a devizahiteleseknek pedig egyre nehezebb helyzetben vannak.

Cáfol a Genexpo. Papcsák Ferenc volt elszámoltatási kormánybiztos állításait cáfolta a Genexpo. A cég szerint a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban kétszintes, kétezer négyzetméteres építmény semmilyen tervben, szerződésben nem szerepelt. A tervezéséről, kivitelezéséről és üzemeltetéséről részletes költségtervezet készült, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal elfogadott, így a teljesítés ellenőrizhető. Továbbá – írják – LED-es izzókat vettek tizenháromezer forintért. Mint ismert, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a kiállítás pavilonja körüli ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett feljelentést. Az expórészvétel 3,2 milliárdba kerülhetett hazánknak, s a megjelenésre kiírt közbeszerzési eljárást a biztos szerint „előre megbeszélten” a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyerte. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.