Lehet segíteni, de nem kötelező

Noha Fernando Alonso, Mark Webber, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton verseng a Forma–1-ben az idei világbajnoki címért, sokan úgy gondolják, a döntés Christian Horner kezében van, avagy már csak volt. A Red Bull csapatfőnöke kis túlzással már az idény előtt kijelölhette volna a végső győztest, ha két pilótája közül az egyiknek feltétlen előnyt szavaz, ám ő ettől a lépéstől még most is óvakodik, ami könnyen a rivális Ferrari pilótája malmára hajthatja a vizet. A hét végi, utolsó futam ugyan több változatot kínál, a legegyszerűbb szerint azonban Alonso lesz a világbajnok, ha az első vagy a második helyen zárja az Abu-dzabi Nagydíjat.

Munkatársunktól
2010. 11. 18. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy kettős győzelmet aratott az idén a Red Bull: a Malajziai, a Japán és a Brazil Nagydíjon Vettel, Monacóban pedig Webber nyert a csapattársa előtt. Csupán ezen eseteket számítva – eltekintve az egyéb lehetőségektől –, ha valamelyik pilóta kedvezményt élvezne az istállón belül, már-már világbajnoknak érezhetné magát. Ám Christian Horner csapatfőnök még vasárnap Interlagosban sem utasította Vettelt arra, hogy engedje előre Webbert, pedig előbbinek a győzelem dacára is jóval kisebb az esélye a megkoronázásra.
Túl a sorozat felén, amikor a jelenleginél sokkal nagyobb volt az előnye Vettellel szemben, Webber éppen eleget dohogott emiatt, azt hangoztatva, a Red Bull Vettelt támogatja, ám a hajrára meghunyászkodott. Vasárnap beletörődve a helyzetbe például már így értékelt: „Sebastian ma is elengedhetett volna, ám remekül versenyzett, ő is bízik még a vb-címben, így elfogadom a csapat elveit.” A megszólított társ elsősorban azt hangoztatta, még nincs lefutva a verseny: „Huszonhat pontos hátrányt nem tudnék ledolgozni, de tizenötöt még igen. Még mindig van esélyem a világbajnoki cím megszerzésére.”
Christian Horner is arra hivatkozik, két remek pilótájuk van, mindkettő lehet még világbajnok, nincs oka a beavatkozásra. Kérdés, miként dönt a Red Bull, ha Abu-Dzabiban a verseny alapján ugyanaz lenne a befutó, mint Interlagosban, tehát Vettel nyerne Webber és Alonso előtt. A német pilótának ekkor sem kellene fékeznie? Mert hiába lenne az első, az összetett a spanyolnak kedvezne; Vettel, Webber helycsere esetén viszont az ausztrálnak. Nos, Christian Horner állítja, ez esetben sem lenne központi utasítás, ám sokatmondóan hozzátette: „Ha olyan helyzet adódik, hogy csak az egyikük nyerhet, amihez a másik segítségére lesz szüksége, akkor a társának kell mérlegelnie és eldöntenie, miképpen lehet a csapat hasznára. Nem tudom elképzelni a pilótáinkról, hogy a másik kárára döntenének.”
Az esélyeket a matematika nyelvén is megfogalmazhatjuk. Elöljáróban érdemes rögzíteni a vb jelenlegi állását: 1. Fernando Alonso 246 pont, 2. Mark Webber 238, 3. Sebastian Vettel 231, 4. Lewis Hamilton 222, 5. Jenson Button 199; továbbá azt, hogy az egyes helyezésekért hány pont jár: 1.: 25, 2.: 20, 3.: 15, 4.: 10, 5.: 8, 6.: 6, 7.: 5, 8.: 3, 9.: 2, 10.: 1. Button már nem védheti meg a címét. Hamilton csak akkor győzhet, ha nyer az utolsó futamon, Alonso kiesik, Webber legfeljebb hatodik, Vettel legfeljebb harmadik. Vettel esélyei sem túl kedvezők, alapesetben nyerni kellene Abu-Dzabiban, ráadásul Alonso nem lehet jobb ötödiknél, s Webber sem jöhet be másodiknak. Webbernek a futamgyőzelem mellett az kell a végső sikerhez, hogy ne közvetlenül Alonso kövesse. A spanyolnak a második hely is elég, sőt a negyedik is, ha nem Webber az első.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.