Lovász Lászlóé a Kiotó-díj

Lovász László akadémikus kapta az idén a matematikai Nobel-díjként számon tartott Kiotó-díjat Japánban. Ez a legrangosabb nemzetközi tudományos kitüntetés, amelyben az elmúlt évtizedekben hazai tudós részesült.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Japánban átvette tegnap a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerését, a Kiotó-díjat Lovász László akadémikus – jelentette a távirati iroda. Az 50 millió jennel (126 millió forinttal) járó kitüntetést a matematikus Jamanaka Sinja japán őssejtkutatóval és William Kentridge dél-afrikai művésszel együtt kapta meg Kiotóban a japán császári család tagjainak és a gazdaság, a politika és a kultúra több mint ezer, fontos személyiségének jelenlétében. A díjat alapító japán technológiai vállalat szerint Lovász László „kiemelkedő mértékben járult hozzá” a matematikai tudományokhoz, „kutatásaival kapcsolatot teremtett a különféle matematikai területek között”.
Lovász szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. A matematika és az elméleti számítástudomány több területén ért el kiemelkedő eredményeket, többek között a diszkrét matematikában, a kombinatorikus optimalizálásban és az algoritmuselméletben.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) méltatása szerint Lovásznak óriási szerepe van abban, hogy a „magyar matematikai kutatások egyik súlyponti területe, a kombinatorika a modern matematika meghatározó ágává fejlődött”. Eredményeit Magyarországon és világszerte is igen magasra értékelik.
Lovászt, aki már 31 éves kora óta az MTA tagja, 2001-ben Corvin-lánccal, 2007-ben Bolyai-díjjal, 2008-ban pedig Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki. A nemzetközi elismerések közül 1999-ben megkapta a Wolf-díjat. 2006-ban négy évre a Nemzetközi Matematikai Unió elnökévé választották.
A Kiotó-díjat 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera nevű japán technológiai konszern alapítója a tudomány és a művészet terén elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére. A kitüntetést az Inamori Alapítvány adományozza évente, művészet és filozófia, csúcstechnológia, illetve alaptudományok kategóriában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.