Magyarok a Balkán ellen

A Pro Recco mellett valószínűleg kizárólag a magyarokon múlik, hogy a férfi vízilabda Euroliga holnap rajtoló 2010/2011-es szezonja ne sorvadjon menthetetlenül „Balkán-ligává”. Mert miközben az olasz szuperklub továbbjutásában biztosak lehetünk – ereje mellett hagyományosan „szerencsés” sorsolása miatt is –, ha a Vasas, az Eger és a Szeged is elvérezne, a legjobb nyolc között feltehetőleg három-három horvát és montenegrói, valamint egy szerb alakulatot találnánk majd.

Ballai Attila
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Euroliga csoportbeosztása. A csoport: Vasas, Szeged, Primorac Kotor (montenegrói), Jadran Herceg Novi (montenegrói). B csoport: Pro Recco (olasz), Budva (montenegrói), Vojvodina (szerb), Volgograd (orosz). C csoport: Mladost Zagreb (horvát), CN Barcelona (spanyol), Olimpiakosz (görög), Partizan Beograd (szerb). D csoport: Eger, Jug Dubrovnik (horvát), Primorje Rijeka (horvát), Barceloneta (spanyol).


Fő célunk persze nem a délszláv siker megakadályozása, hanem a magyar elősegítése. Amire az első fordulóban mindjárt garanciát ad a holnapi Szeged–Vasas rangadó. Bár ki tudja? Mivel a győzelemért három pont jár, „összmagyar” nézőpontból a döntetlen a legrosszabb eredmény, ettől persze még minden további nélkül beüthet, akár a visszavágón is. Mert a két gárda nem egyezik meg abban, hogy hazai vizeken mindkettő besöpri a három pontot, arra mérget vehetünk. Ha csak a hét eseményeit nézzük – hétfőn a Vasas 15-6-ra elpáholta a Ferencvárost, kedden az Eger 9-7-re győzött Szegeden, szerdán a Vasas 21-2-re legyalulta az Újpestet –, vendégsikerre hajlanánk, de itthonról legutóbb a Szeged nyert kontinentális klubtrófeát (2009-ben a LEN-kupát), olyan edzőt pedig egyet találni, aki az Euroliga 1997 óta íródó történetében két csapatot is végső diadalra vezetett: a Tisza-partiak mesterét, Kásás Zoltánt, a szerbiai Óbecse (2000) és a görög Olimpiakosz (2002) egykori trénerét.
Az A csoport két „idegen” riválisa az egyaránt montenegrói Primorac Kotor (az idéntől angyalföldi Kiss Gergely számára cseppet sem volt meglepő, hogy a sorsolás azonnal összehozta előző klubjával) és Jadran Herceg Novi, ezért tegnap Dejan Adzsics montenegrói sportági főtitkártól kértünk esélylatolgatást. Meg is kaptuk: „A Primorac 2009-ben Euroligát nyert, tavaly is döntőt játszott, és a csoportban szerintem most is favorit. Igaz, anyagi gondokkal küzd, emiatt a hangulat sem túl jó, de az öt-hat válogatottal felálló csapat stabil anynyira, hogy ezt elviselje. A második helyért a három-négy válogatottal rendelkező Jadran és a Vasas küzdhet meg. A szarajevói felkészülési tornán ők már találkoztak egymással, és ott 15-10-re a Herceg Novi nyert. Tudom, a Vasas tartalékos volt, önök viszont, azt jó, ha tudják, hogy a Herceg Novi is.”
Az Eger a D kvartettben holnap délben Barcelonában kezd, és ha valahol, akkor ott arathat sikert idegenben, mert a négyes két további horvát tagja, a Jug Dubrovnik és az olimpiai bajnok Varga fivéreket bevető Primorje Rijeka itthon is elég kemény dió lesz.
Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a C csoportból a Mladost Zagreb és a Partizan Beograd kiemelkedik, a B-ből pedig a Pro Recco mögött leginkább a Budva – esetleg a Volgograd – csúszhat be, a délszláv hegemóniától viszolyogva bárki úgy kiálthat fel: hajrá, magyarok!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.