MÁV, posta: stoppolt autóbeszerzések

Hírösszefoglaló
2010. 11. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezte a MÁV és a posta személygépjármű-beszerzéseinek azonnali, részleges felfüggesztését. A beszerzési igényeket a vállalatoknak összhangba kell hozniuk a kormány takarékossági intézkedéseivel, ezért a tárcavezető visszajelzést vár a társaságok vezetésétől a felülvizsgálatok eredményéről, a közfeladatok folyamatos ellátása érdekében megtett átmeneti intézkedésekről. A minisztérium szerint elvárás az állami tulajdonú cégekkel szemben, hogy a költséghatékonyan bonyolítsák beszerzéseiket. A héten az Index közölte, 770 millió forintot költene a posta közbeszerzés nélkül 188 új személyautóra, amiből 95 vezetői kocsi lenne. A vasút pedig tavaly április óta használja lejárt szerződéssel autóparkját, amiért 45 millió forintos bírságot is kapott. Egy közbeszerzési eljárást ugyan lefolytatott tavaly március és idén február között, eredménytelenül. Az új közbeszerzést a vasúttársaság múlt héten indította.
Ismert, több mint ötszázmillió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a Magyar Posta Krisztina körúti székházának eladása és az új székház bérlése ügyében. A MÁV Cargo privatizációjában pedig legalább egymilliárd forint értékű hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.