Még két roma nő bujkál Kanadában

Nagy Áron
2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ketten vannak továbbra is szabadlábon abból a tíztagú cigány bűnbandából, amely hónapokon át dolgoztatott és tartott rabszolgasorban legalább 19 magyar állampolgárságú férfit – mondta el lapunknak Marc LaPorte, a kanadai rendőrség szóvivője. Mint arról korábban beszámoltunk, a bűnözők Magyarországról csábították az észak-amerikai országba munkahely és megélhetés ígéretével áldozataikat. Ott azonban ingyen dolgoztatták őket a saját építkezési vállalkozásukban. Irataikat, pénzüket és a hamis indokokkal igényelt szociális juttatásaikat elkobozták tőlük. Azután derült fény a történtekre, hogy az egyik munkás múlt decemberben elmesélte megpróbáltatásait egy szociális munkásnak. A hatóságok úgy vélik, hogy az emberkereskedelemmel és csalással vádolt negyvenegy éves Kolompár Gizella és a negyvenkét éves Dömötör Gizella nem hagyta el az országot, és még mindig Hamilton környékén bujkál.
– Nagyon nehéz megbecsülni, hogy áldozataik után összesen mennyi jutalékot vettek fel a bűnözők – fejtette ki lapunknak a The Hamilton Spectator újságírója. Nicole O’Reilly szerint egy embernek havonta minimum 572 kanadai dollárt (115 ezer forintot) utalt az állam. Ha csak a jelenleg ismert 19 áldozattal számolunk – akiket körülbelül egy évig használtak ki a bűnözők –, több mint 130 ezer kanadai dollárnyi (26 millió forintnyi) bevételhez jutottak törvénytelen módon – fejtette ki. Egyes áldozatok beszámolói azonban arra engednek következtetni, hogy voltak időszakok, amikor egyszerre száz munkást foglalkoztattak, s már közel tíz éve működtették hálózatot.
Sem az elkövetett bűncselekmények, sem pedig az áldozatok hazaszállítása miatt a követséget a kanadai hatóságok nem keresték – tájékoztatta lapunkat Helyes Imre. Hazánk Ontarióban működő konzulja elmondta: Kanadának megvannak az eszközei, amelyekkel az áldozatoknak védelmet, segítséget nyújthat, s minthogy egy büntetőügy tanúiról van szó, érdekében is áll, hogy ezekkel a lehetőségekkel élve biztosítsa a nyomozás, az igazságszolgáltatás eredményességét – tette hozzá a diplomata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.